eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Die Welt: Hanyatlik a pesti ellenzék

A magyar baloldal lassú haláláról közöl kommentárt a berlini Die Welt. A legnagyobb német konzervatív napilap szerint Mesterházy Attila szocialista pártvezető lemondása tovább mélyítette a válságot a baloldali ellenzék körében.

A német újság emlékeztet arra, hogy Mesterházy Attila a 2010-es országgyűlési választást követően pártjának megújítását jelölte meg fő feladatául. de, mint az április 6-i hazai, valamint május 25-i európai-parlamenti választás kimenetele bizonyította, kudarcot vallott és most a magyar szocialistákat hasonló sors fenyegeti, mint Görögországban az egykor néppártnak számító Paszokot, amely végül is jelentéktelenné vált.

A Die Welt budapesti cikkírója utal arra, hogy a július 19-re sebtében összehívott pártkongresszuson jó eséllyel indul Szeged 41 éves polgármestere, Botka László, de szóba került a 44 éves Tóbiás József neve is, akit a jövő havi kongresszusig a párt országgyűlési frakciójának vezetésével bíztak meg.

A német újság kommentátora azonban kétségbe vonja, hogy Botka László új lendületbe tudja hozni a szocialista pártot. De bárkit is válasszanak a párt élére, arra csaknem megoldhatatlan feladat vár, ami az MSZP hitelveszteségéből fakad, ugyanis színt kellene valljon, mennyire baloldali párt, miután a bankok és a nagyvállalatokra nehezedő adók csökkentése mellett tör lándzsát.

A Die Welt rámutat arra, hogy a Jobbik időközben erősen lekörözte a szocialistákat, és ez főleg abban rejlik, hogy a jobboldali erők, ellentétben az MSZP-vel, lényegében baloldali célokért lépnek fel, mert hadat üzentek a nagytőkének és magasabb béreket követelnek. Mesterházy ezt félreértette. Azt hitte ugyanis - olvassuk a konzervatív német újság kommentárjában -, hogy a Fidesz és a Jobbik sikere a nemzeti jelszavak hangoztatásából fakad, mire maga is követni kezdte ezt a példát.

A polgárok azonban nem ezért választják a jobboldalt, hanem azért, mert az a benyomásuk, hogy a fordulat óta minden jóval drágább lett, de a bevételek nem sokat emelkedtek. A magukat jobboldalinak nevező pártok viszont éppen a külföldi nagyvállalatok szabadságát próbálják kordába szorítani, miközben csökkenteni akarják az átlagpolgárra nehezedő terheket.

Magyarországon gyakorlatilag minden fordítva van: a baloldal jobboldali liberális elveket vall, miközben a jobboldal ténylegesen baloldali nemzeti érdekért száll síkra. További problémát jelent a népesség alakulása, ugyanis a szocialistákra főleg zömében azok a nyugdíjasok, akik már a kommunista időkben is az akkori egypártrendszer támogatói voltak. Õk egyúttal a kapitalizmus vesztesei is, mert a nyugdíjak kegyetlenül alacsonyak, de erre a problémára a szocialisták nem kínálnak megoldást.

Az MSZP gyengesége jó lehetőséget kínál más baloldali, valamint liberális csoportoknak, így a volt kormányfő, Bajnai Gordon követőinek, valamint az MSZP-ből kivált Gyurcsány Ferenc új pártjának. Azonban Bajnai -legalábbis átmenetileg- kiválik a politikából, Gyurcsánnyal szemben pedig az öszödi beszéd óta olyan erős az ellenérzés, hogy semmi esély sincs a feltörésre.

Mindebből a Die Welt kommentátora azt a következtetést vonja le, hogy a baloldal haldoklása ideális feltételeket biztosít Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a Fidesz számára, annál is inkább, mert a Jobbik, az európai parlamenti választás tanúsága szerint az országos választás óta némileg válságba jutott. Így a jövő belátható időre a konzervatív táboré.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×