eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megsemmisítette a csokoládékirály Timosenkót

Győzött a "csokoládékirály" az ukrán elnökválasztáson - legalábbis erre utalnak az exit pollok, amelyek szerint Petro Porosenko milliárdos vállalkozó messze maga mögé utasította a többi jelöltet - köztük a rutinos politikus Julija Timosenkót. Az ország keleti részében közben meghalt egy olasz fotós, és választási illetékesekre is rálőttek.

Miközben Kijevben és Nyugat-Ukrajnában hosszú sorok kígyóztak a szavazóhelyiségek előtt, addig a keleti Donyeckben símaszkos férfiak dorongokkal verték szét a műanyag urnákat, más keleti régiókban elégették az íveket és elijesztették a választókat.

Az orosz média szerint közben az ukrán nemzeti gárda tagjai rálőttek olyan választási illetékesekre - és egy embert megöltek - akik nem voltak hajlandók kinyitni a szavazóhelyiséget.

Ukrajnában vasárnap annak ellenére megrendezték az elnökválasztást, hogy nyilvánvaló volt: a keleti iparvidékeken a fegyveres lázadók miatt nem lehet reprezentatív eredményt hozó szavazást tartani. A 35 és félmillió választásra jogosult ukrán lakosból több mint 5 millió él a donyecki és luganszki régióban.

Ahol lehetett, ott a voksolók többsége Petro Porosenko nyugatbarát nagyvállalkozót, a "csokoládékirályt" támogatta - ez derült ki három vezető ukrán közvélemény-kutató felméréséből.

A szavazásról távozó választók válaszai alapján Porosenko a szavazatok közel 56 százalékát szerezte meg. Tőle messze lemaradt a második helyre szorult Julia Timosenko ex-miniszterelnök 13 százalékkal.

A közvélemény-kutatók 17 000 embert kérdeztek meg 400 szavazóhelyiségnél. Porosenko eredménye azt jelenti, hogy nem kell második fordulót tartani.

Az Economist korábban beszámolt róla, hogy furcsa módon a lázadók és az ukrán hatóságok is fenntartják befolyásukat a donyecki térségben - így a régióban a 2400 szavazóhelyiségből több mint 400-ban lehetett voksolni, magában Donyeckben viszont nem. Hasonló volt a helyzet a luganszki régióban is.

Petro Porosenko még a hivatalos eredmény kihirdetése előtt azt mondta: hiszi, hogy a választás békét hoz Ukrajnába, véget vet a káosznak és ahogy fogalmazott "a banditák terrorjának Keleten."

A békére azonban még várni kell. Vasárnap a szakadárok és az olasz szervek is megerősítették Andrea Rocchelli olasz fotós és orosz kollégája, Andrej Mironov halálát. Az újságírók Szlavjanszk közelében vesztették életüket. A holttesteket a szakadárok vitték egy helyi kórházba.

Azt mondták, hogy az egyik halott testét fej nélkül találták meg és a közelben felfedezték egy aknalövedék stabilizáló szárnyait. Egy francia újságíró, aki Rocchellivel utazott azt mondta, hogy legalább 40 aknát lőttek ki rájuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×