eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szárnyal a német gazdaság

Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, ezért távolról sem közömbös számunkra sem, hogy miként alakul a német gazdasági helyzet. A wiesbadeni statisztikai hivatal legfrissebb közlése szerint a német konjunktúra szabályosan szárnyal, mert az év első negyedében 0,8 százalékkal nőtt a nemzeti össztermelés, ami duplája a tavalyi szintnek.

Az Európai Unió legjelentősebb gazdasága a múlt esztendőt is jó eredményekkel zárta. Csupán az utolsó negyedévben közel fél százalékos volt a konjunktúra, idén azonban még ezt is túlszárnyalta a fellendülés üteme, mert - mint a központi statisztikai hivatal Wiesbadenban most közzétette - január elseje és március 31-e között, a múlt év hasonló időszakához viszonyítva 0,8 százalékkal nőtt a nemzeti össztermelés.

Ezt az adatok elemzők arra vezetik vissza, hogy a beruházások tartósnak ígérkeznek, a belföldi fogyasztás is lendületesen fejlődik és az enyhe tél miatt nem torpant meg az építőipar.

Némileg hátráltatja a fejlődést a külkereskedelem ütemének lassulása, amelyet a célországok felvevőképességének, illetve anyagi helyzetének gyengülésével lehet magyarázni.

Erre az évre a berlini gazdasági minisztérium 1,8 százalékos, jövőre pedig már 2 százalékos emelkedéssel számol.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×