eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tüntetésekre buzdítanak az ukrán oligarchák

A kelet-ukrajnai, oroszbarát erők elleni tüntetésekre szólította fel cégei dolgozóit Ukrajna leggazdagabb embere. Rinat Ahmetov, aki több gyár és bánya tulajdonosa, "népirtással" vádolta meg a szakadárokat, munkásait pedig nagygyűlésekre vezényelte, hogy tiltakozzanak ellenük.

Rinat Ahmetov sokáig az elüldözött Viktor Janukovics ukrán elnök legfőbb támogatója volt. Az oligarcha azonban most látványos fordulatot végrehajtva kiállt a kijevi ideiglenes kormány mellett és harcias hangnemben bírálta a keleti régiók függetlenségét kikiáltó oroszbarát erőket.

Rinat Ahmetov - akit Donyeck földesurának is szoktak nevezni - egy videoüzenetben feltette a kérdést: "mit tettek ők a régiónkért, milyen munkahelyeket hoztak létre?

Azzal, hogy puskával sétálnak a kezükben, azt hiszik, hogy megvédik a donyecki régió lakosainak jogait? Fosztogatnak és túszul ejtik a békés polgárokat, régiónk ellen dolgoznak" - mondta és "népirtással" is megvádolta a lázadókat.

Ahmetov az elmúlt hónapokban igyekezett elkerülni, hogy egyik vagy másik felet támogassa, most azonban színt vallott és határozottan kiállt a nyugatbarát kijevi kormányzat mellett.

Az oligarchának, aki a Sahtar Donyeck futballklub tulajdonosa is, hatalmas befolyása van. Ezt példázza, hogy a múlt héten már nagygyűlésekre rendelte ki gyárai dolgozóit, ahol az ország egységéről tartottak nekik szónoklatokat - bár nem biztos, hogy mindenkit meg tudtak győzni.

Ahmetov azt mondta, hogy munkásai minden nap minisztrájkot tartanak, amíg nem rendeződik a helyzet.

Jenakievóban, ahol acélgyárral rendelkezik a mágnás, a dolgozók "felszólaltak azért, hogy a régió ipara stabil körülmények között működhessen". A Szevodnyja című orosz nyelvű ukrán magazin szerint többszázezren tüntettek "az erőszak, a káosz, a banditizmus és fosztogatás" ellen - amivel a szeparatistákat vádolják.

A portál szerint Donyeck központjában az emberek követelték a félkatonai szervezetek lefegyverzését és Ukrajna egységének megőrzését. Az elhaladó autósok dudálással támogatták őket. Amikor egy templom harangjai is megszólaltak, akkor szeparatista fegyveresek követelték a harangozás leállítását.

Egy gyárba is elmentek, ahol azt akarták elérni, hogy a dolgozók ne vegyenek részt a tiltakozásban és a newsru hírportál ukrán kiadása szerint elhurcolták az igazgatót és helyettesét. Egy donyecki taxicégnél is követelték, hogy ne csatlakozzanak a vezetők a tiltakozókhoz.

Mindeközben a függetlenségét kikiáltó "Donyecki Népköztársaság Legfelsőbb Tanácsának elnöke", Gyenisz Pusilin közölte: államosítják a terület üzemeit. Elismerte ugyanakkor, hogy "erre még nincs meg a megfelelő mechanizmus".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×