eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elzárhatja az unió Szlovákia számára a pénzcsapot

Éles bírálatokat fogalmaz meg terjedelmes jelentésében az Európai Bizottság (EB) elsősorban a pénzügyminisztériummal szemben az uniós alapok felhasználása kapcsán. Ha nem javul az ellenőrzés színvonala, Brüsszel a Szlovákiának szánt milliárdokat egy időre leállíthatja. A kormánynak még március végén megküldött titkosnak számító dokumentum a napokban a szlovák közrádió birtokába került.

A jelentés főként az uniós alapok átláthatatlan és nem hatékony lehívását, valamint felhasználásának gyenge ellenőrzését rója fel. A brüsszeli hivatalnokok azt is megjegyzik, hogy a szlovák pénzügyi tárca szavára nem sokat adhatnak, vagyis nagyfokú a bizalomvesztés.

Utalnak a közbeszerzések során alkalmazott irreális árakra, az uniós alapok elosztásánál bizonyos kiemelt vállalatok előnyben részesítésére. Kifogásolják, hogy ezeket a hibákat a szlovákiai ellenőrök nem vették észre. Az Európai Bizottság Regionális Politikáért Felelős Igazgatósága (DG REGIO) a jelentésben leszögezi: az EB nem bízhat az illetékes ellenőrző szervekben, tehát a pénzügyminisztériumban, amely május végéig kapott határidőt, hogy magyarázatot adjon az észrevételekre, különben a bizottság leállíthatja az európai uniós alapok szlovákiai utalását.

A jelentésben olvasható, hogy DG REGIO ellenőrei nagyon komoly, könnyen kimutatható hibákra bukkantak vizsgálódásaik során, melyeket a szlovák ellenőrök nem távolítottak el. Az ügynökség tehát nem tartja megbízhatónak a szlovákiai ellenőrzési mechanizmust, ezáltal kétségbe vonja az összes operatív program igazgatásának korrektségét.

A jelentésről először április elején szerzett tudomást a sajtó, akkor Peter Ka¾imír pénzügyminiszter elismerte, tartalmaz olyan részleteket, amelyek magyarázatát kéri Brüsszel, de konkrét fenntartásokról nem tudott, és a kiszivárgott híreket kitalációnak nevezte.

"Olvastam valamilyen jelentést, amely részben hasonló dolgokról szól, de cáfolom, hogy abban valamilyen konkrét indokokat soroltak volna fel" - jelentette ki akkor a szlovák pénzügyminiszter. Pedig a dokumentum egyértelműen fogalmaz, az Európai Bizottság kifogásai nem félreérthetőek. A jelentés rossz ómen Szlovákia számára, véli Ján Rudolf, az uniós alapok szakértője.

"Szlovákia szégyenének tartom a történteket. Radikálisan javítanunk kell az ellenőrzések hatékonyságán, és ezekben a szervekben dolgozó embereket el kell távolítani, mert kifogásolható munkát végeznek" - mondta a szakértő. A kérdés már csak az, kinek a tudtával vagy beleegyezésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×