eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ukrajna: Donyeck a lázadóké?

Az úgynevezett "Donyecki Köztársaság" képviselőinek adta át hatalmát a kelet-ukrajnai Donyeck város polgármestere. Közben Odesszában az Moszkva-párti tüntetők feldühödött tömege kiszabadította a börtönből azokat a társaikat, akiket a tragikus pénteki tűz idején vettek őrizetbe.

Hivatalosan is a központi hatalommal szemben álló, Moszkva-barát felkelők az urak immár Kelet-Ukrajna egyik legnagyobb városában, Donyeckben. Alekszandr Lukjancsenko polgármester ugyanis lemondott hivataláról és átadta nekik a regionális kormányépület kulcsait.

Erről az úgynevezett Donyecki Népköztársaság sajtóhivatal értesítette a RIA Novosztyi orosz hírügynökséget.

A sajtószolgálat szerint "békés emberek érkeztek a polgármesterhez és felajánlották neki, hogy adja át a hatalmat, amit ő meg is tett, a hatalom immár a nép kezében van".

Azt is elmondták, hogy "most egész Donyecket és az összes hivatali épületet" ellenőrzésük alá vonják, de attól félnek, hogy az ukrán nacionalista Jobboldali Szektor "vérengzést rendez".

Kelet-Ukrajnában még mindig tucatnyi várost tartanak ellenőrzésük alatt a felkelők, akik vasárnap este azt mondták, hogy visszafoglalták az ukrán erőktől Kramatorszk, majd Szlavjanszk városokat és három falut is.

Az úgynevezett "terror ellenes hadműveletet" folytató ukrán parancsnokság azonban nem erősítette meg a bejelentést, sőt korábban azt mondta, hogy Kramatorszkban csak a központ a lázadóké. A városban leállt a munka a nagyvállalatoknál, bezártak az üzletek, szünetel a tömeg- és a vasúti közlekedés is. A lázadók 10 halottról számoltak be.

A szintén kelet-ukrajnai Harkovban a helyi kormányzó "az élet védelme érdekében" megtiltotta a tömegtüntetéseket, de ennek ellenére többszáz Moszkva-párti tiltakozó gyűlt össze, akik az odesszai áldozatokra emlékeztek és a tragikus eseményekben szerintük résztvevő harkovi futballhuligánok megbüntetését követelték.

Az 1 milliós lakosságú Odesszában, pénteken sokkoló körülmények között lelte halálát 42, többségében Moszkva-párti tüntető tömegverekedésekben és a Majdan-mozgalom hívei által felgyújtott épületben. A Moszkva-párti tiltakozókat felháborította, hogy a túlélőket letartóztatták, miközben a támadók ellen nem léptek fel. Vasárnap megrohamozták a rendőrség épületét és a rendőrök jobbnak látták szabadon engedni a tiltakozók egy részét.

A Guardian szerint a tragédia helyszínén, a Szakszervezetek székházában a nyomok totális káoszra utalnak: miközben az áldozatok megégtek, füstmérgezésben haltak meg vagy kiugrottak az ablakon, az épület egyes részeit nem érintette a tűz. Az emberek rettegtek a támadóktól - mondta egy helyi dolgozó.

A városba látogató Arszenyij Jacenjuk ügyvezető ukrán miniszterelnök a helyi rendőrséget okolta a tragédiáért, de emellett Moszkvát vádolta meg azzal, hogy megszervezte a lázongásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×