eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Melyik oldalon áll a kelet-ukrajnai rendőrség?

Miért nem avatkoztak be a rendőrök Donyeckben, amikor a szeparatista támadók az egységes ukrán állam támogatóinak felvonulásán több embert megvertek? A Moszkva-pártiak elvették a rendőrök pajzsait, miközben a rendfenntartók nem tanúsítottak ellenállást.

Kelet-Ukrajnában a kijevi központi kormányzat gyakorlatilag elveszítette a hatalmat. Kedden, amikor több száz Moszkva-párti militáns rohamozta meg a Luganszk városban található kormányépületet, amatőr videókon azt volt látható, hogy felszólították a rendőröket: tegyék le a fegyvert.

A rendőrök erre elvonultak, a lázadók pedig homokzsákokkal vették körül az épületet.

A kijevi kormányzat szerint a donyecki és luganszki középületeket elfoglaló szeparatisták száma összesen ötezer lehet, miközben a két régió lakossága eléri a hét milliót - írja a Financial Times.

Ugyanakkor az erőtlen rendőri fellépés nyomán a régiók anélkül orosz ellenőrzés alá kerülhetnek, hogy oda bevonulna az orosz hadsereg - teszi hozzá a lap. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter például kedden visszavonta az ukrán határ közelébe, hadgyakorlatra küldött csapatok egy részét.

A kelet-ukrajnai rendőrök demoralizáltak, alulfizetettek és jelentős részük Moszkva-párti - jegyzi meg az FT. A térségek jövője attól is függ, hogy kinek az oldalára állnak.

Az egymilliós lakosságú Donyeck eddig jobbára a kijevi kormány ellenőrzése alatt állt, szemben a szeparatisták de-facto fővárosával, Szlavjanszkkal.

A Moszkva-pártiak a hétfői, az ukrán egységért tartott tüntetésen elraboltak 6 embert, akiket kedden engedtek el.

A Régiók Pártja szeparatisták által elfoglalt főhadiszállásánál posztoló rendőrök azt mondták, hogy elméletileg Kijevhez tartozó területről van szó, de a tüntetők kiakasztották a "Donyecki köztársaság" zászlaját és az orosz állami lobogót is. "Úgy tűnik, az emberek örülnek a változásnak" - tette hozzá az egyik rendőr.

Egy másik rendőr megmutatta az FT-nek üres pisztolytáskáját és azt mondta: a központi kormány bevonta fegyvereiket.
Februárban, a kijevi Majdanon keletről érkezett rendőrökkel próbálták feloszlatni a tüntetők tömegeit. Most ugyanezeket a rendőröket arra kérik, hogy a másik oldallal, a Moszkva-pártiakkal szemben is lépjenek fel. A rendőrök így érthetően zavarodottak.

Emellett azt is tudják, hogy míg a kijevi kormányzat néhány száz dolláros fizetést tud nyújtani nekik, az orosz állam jóval többet kínálna.

A kijevi vezetés megpróbálja visszafogni a katonai és rendőri fellépést, hogy ne szolgáltasson okot egy esetleges orosz ellencsapásra.

Karhatalmi vezetők elismerték, hogy a rendőrök és katonák nem feltétlenül a központi kormányhoz hűek. A Moszkva-párti szeparatisták ellen indított, elakadt akció parancsnok például azt mondta, hogy a tisztek "néha elszabotálták" a fellépést.

Az ukrán belügyminisztérium arra szólította fel a lakosokat, hogy hozzanak létre polgárőrséget, sőt pénzügyi jutalmat ajánlanak azoknak, akik szeparatistákat fognak el vagy középületek visszaszerzésében segédkeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×