eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Káoszt okoz Londonban a kétnapos metró-sztrájk

Hogyan jutnak ki a szurkolók szerdán a londoni Chelsea-Atletico Madrid mérkőzésre? Hogy jutnak el egyetemisták a diplomavizsgáikra? És egyáltalán: hogy megy dolgozni Londonban több millió ember két napon át? Hetvenkét órás sztrájkot hirdetett a londoni metró alkalmazottait tömörítő RMT szakszervezet.

A munkabeszüntetés hétfő este 9-kor kezdődött a londoni metrón, és kedd reggelre kiderült, hogy nem száz százalékos. Itt-ott járnak a szerelvények, bár ritkítva, rövidebb szakaszon, és állomások lezárása mellett. A kiszámíthatatlanság okozza a káoszt. Nehéz időben eljutni bárhová. A szürke égbolt esővel fenyeget, de tízezrek kaptak kerékpárra, így London egyes pontjai úgy festenek, mintha Hollandiában lennénk.

A sztrájknak az az oka, hogy a londoni metró modernizálásra készül: eddig majdnem mind a 260 állomásán volt jegyváltófülke, benne jegy- vagy bérletárussal. Ezek helyett automatákat fognak felállítani. Sok kisebb állomáson már most ez a helyzet, és ezer alkalmazottat fenyeget az elbocsátás veszélye. Sokan kaphatnának más beosztást, például állomás-felügyelőit, vagy liftkezelőit, de ez nem tetszik nekik. A szakszervezet a jegyárusítóhelyek fenntartása mellett érvel.

Legutóbb februárban volt emiatt 48-órás sztrájk, azóta több mint negyvenszer tárgyaltak a felek, de nem jutottak dűlőre. A sztrájk elkezdődött. Hiába van járatsűrítés a londoni busz- és temzei vízibusz vonalakon, a tízmilliós brit fővárosban most nehéz közlekedni, különösen csúcsidőben. Ahol járogat a metró, ott is leáll este fél tíz körül, a színházlátogatókat már nem viszi haza.

Ha nem sikerül egyezségre jutni a szakszervezet és a vállalat igazgatósága között, május 5-től újabb 72-órás londoni metró-sztrájk következik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×