eur:
389.32
usd:
363.98
bux:
68107.49
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már Kínában is hódít a luxus elektromos kocsi

Végre a gazdag kínai vásárlók is élvezhetik az elmúlt évek egyik prémium-termékét, a több mint 60 ezer dollárba kerülő Tesla elektromos autókat. A cég a héten elkezdte a szállításokat, miután vezérigazgatója bocsánatot kért a kínai ügyfelektől a késlekedésért.

Sportos autó, de egy család is elfér benne, 430 kilométert is tud menni egy töltéssel - kevesebb mint 4000 Ft-ból - és nem szennyezi a környezetet. Ez a Tesla Model S nevű elektromos kocsi, amire eddig hiába vártak a pénzes kínai vásárlók.

A cég most mégis megjelent a világ legnagyobb gépjárműpiacán és azzal indokolta a késlekedést, hogy a vevők nem rendelkeztek megfelelő töltőállomásokkal.

"Késleltettük a szállításokat, hogy mindenkinek valódi élményben lehessen része. Néhány vásárlónkat ez felzaklatta, de találkoztam velük és bocsánatot kértem" - mondta Elon Musk, a kaliforniai cég vezérigazgatója.

A Teslát az aggasztotta, hogyan fogják vevői feltölteni az elektromos kocsikat Kínában, ha nincs megfelelő töltőállomásuk. Most úgy döntött, hogy inkább legyen rossz a kiszolgálás, de a vevők kapják meg az autókat.

A kínai üzletről nem érdemes lemaradni - ez a világ legnagyobb személyautó piaca, ahol tavaly 18 millió kocsi kelt el. Annak ellenére, hogy a kínai vezetés szigorú légszennyezési limiteket vezetett be a nagyobb űrtartalmú kocsikra, nem segítette az elektromos autók elterjedését, hogy nem létezik kiépített töltőállomás hálózat.

Az idei első negyedévben például mindössze 7000 elektromos autót adtak el a hatalmas országban.

A Financial Timesnak egy vásárló azt mondta, hogy a háztömbjét igazgató cég először vonakodott a töltőállomás felszerelésétől, mert azt tűzveszélyesnek hitte. Végül sikerült meggyőzni az illetékeseket.

Elon Musk Tesla-vezér arról beszélt: reméli, hogy sikerül a kínai állami elektromos vállalatokkal együttműködve kiépíteni a töltőhelyeket. "Ugyanakkor arra van megbízásom, hogy költsem a pénzt Kínában, amilyen gyorsan csak tudom. Független, napelemes töltőhelyeket is ki tudunk építeni, ha kell" - mondta.

Mivel Kína a világ összeszerelő üzeme, felmerül a kérdés, hogy gyártanak-e majd Tesla autókat ott. Musk óvatosan annyit mondott, hogy már tárgyal a lehetséges partnerekkel. A kínai törvények értelmében az autógyártók csak úgy működhetnek az országban, ha egy kínai céggel alapítanak közös vállalatot és részesedésük nem haladja meg az 50 százalékot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×