eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bebetonozták az árakat Németországban?

A németek többsége úgy véli, hogy az országban gyakorlatilag nincs is infláció, az árakat mintha bebetonozták volna. Mindez kapcsolatban áll a vásárló kedv élénkülésével is. Az UniCredit Bank most közzétett felmérése szerint az infláció gyakorlati megtorpanása jórészt az olcsó benzinnel függ össze.

A gépkocsi feltankolása előtt manapság érdemes egy kicsit körülnézni Münchenben, hogy melyik üzemanyagtöltő állomás kínálja a legjutányosabban a benzint.

Tavaly még szerencsém volt, ha az 1 euró 50 centet nem haladta meg az E-10es szuper litere, manapság már továbbhajtok, ha a benzinkút egy-negyvenötért kínálja az E-10-es literét.

Az üzemanyagár alacsony szintje az egyik fő oka annak, hogy a lakosság szerint nem észlelhető az infláció Németországban. A másik ok pedig az, hogy az élelmiszerek drágulásának üteme lelassult. Tavaly ez már megközelítette a 4 százalékot, míg idén eddig kettő százalék volt.

A statisztikai hivatallal ellentétben, az UniCredit Bank most nyilvánosságra hozott tanulmányában a hangsúlyt a mindennapi kiadások terén észlelhető áremelkedésre fektette. A nagyszabású közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az év eleje óta a fogyasztók elsöprő többsége úgy véli, az árak alig változtak.

A válaszadók nem titkolták azt sem, hogy a jó gazdasági kilátások újabb beszerzésekre is csábítanak, és ezen a téren további ösztönzőerőként hatnak a rendkívül alacsony hitelkamatok is.

A kiváló fogyasztói hangulat és a vásárlókedv folyamatos élénkülése viszont távolról sem biztatja az Európai Központi Bank élén álló Mario Draghit, aki egy ideje már a defláció, azaz árcsökkenés veszélyét emlegeti. Ez közvetve igencsak hátrányosan hat a gazdaság fejlődésére, mert visszatartja az ipari vezetőket a beruházásoktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×