eur:
386.1
usd:
357.56
bux:
69204.11
2024. május 14. kedd Bonifác

"Szét kell lőni őket" - montázs vagy valóság a kiszivárgott felvétel?

Montázsnak nevezte Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök azt a kiszivárgott hangfelvételt, amelyen az ukrajnai oroszok és Vlagyimir Putyin megölésére szólítja fel honfitársait. Timosenko elismerte, hogy beszélt telefonon egy nemzetbiztonsági illetékessel és káromkodott is.

"Kedvem lenne megragadni egy géppisztolyt és fejbe lőni azt az állatot" - mondja egy telefonbeszélgetés kiszivárogtatott felvételén Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök Vlagyimir Putyinról.

A Janukovics egykor ukrán elnök leváltása után szabadult politikus az Ukrán Nemzetvédelmi Tanács volt helyettes vezetőjével, Nesztor Sufrihhel folytatott telefonbeszélgetést március 18-án, nem sokkal azután, hogy Putyin a Kremlben aláírta a Krím Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szerződést.

Az orosz nyelven folytatott beszélgetés valóban megtörtént - erősítette meg Timosenko a Twitteren. Ugyanakkor a végén elhangzó mondatok nem hangozottak el, hanem azokat összevágták - állította.

"Azt mondtam valójában, hogy az Ukrajnában élő oroszok ukránok. Üdv az FSZB-nek! (az orosz titkosszolgálatnak), elnézést a trágár kifejezésekért" - állt Timosenko Twitter-posztjában.

A Narancsos Forradalom volt vezetője a felvétel szerint ezt mondta arra a kérdésre, mi legyen az Ukrajnában élő 8 millió orosszal: "atomfegyverrel kell szétlőni őket".

A YouTube-ra felkerült felvétel szerint Timosenko többször is káromkodik és azt mondja: "ideje fegyvert ragadni és megölni azokat az átkozott oroszokat a vezérükkel együtt... akkor nem tudnák megszerezni a Krímet."

Februári kiszabadulása után Timosenko lelkesítő beszédet mondott 50 ezer ember előtt a kijevi Euromajdanon. Tudósítók ugyanakkor megjegyezték, hogy a tömeg egy része korántsem fogadta olyan lelkesen, mint amire számított.

Timosenko két és fél éven át ült börtönben, amiért "hatalmával visszaélve több millió dollárt keresett az Oroszországgal kötött gázszállítási szerződésen".

A kiszivárogtatott "felvételt" a Kreml szócsövének tartott Russia Today angol nyelvű orosz tévéadó tette közzé és a nagyobb nyugati médiumok közül a BBC említette meg.

Közben Hágában a válság kirobbanása után első ízben találkozott egymással az orosz és az ukrán külügyminiszter. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője azt mondta: "jó nemzetek közötti párbeszédet akarnak, az Ukrajnában élő összes lakos érdekeinek figyelembevételével".

Lavrov azt mondta: "nem tragédia, ha Moszkvát kizárják a G8-as csoportból". A nyugati partnerek egyelőre felfüggesztették Oroszország tagságát a klubban és azt mondták: nélküle ülnek össze következő csúcstalálkozójukon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bajban a Gazprom: Kína mégsem Európa

Bajban a Gazprom: Kína mégsem Európa

Több mint húsz éve először jelentett veszteséget az orosz energetikai óriáscég, a Gazprom. Elemzők szerint a több milliárd dolláros mínusz annak a jele, hogy hatnak a nyugati szankciók és hogy a Kína felé fordulás nem kompenzálja az elvesztett európai bevételeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×