eur:
386.96
usd:
358.64
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Madách-emlékkiállítás nyílt Alsósztregován

Megnyílt a Madách-emlékkiállítás második része az alsósztregovai Madách-kastélyban. A tárlat szervezői remélik, hogy a Madách Imre nevét viselő iskolákon kívül sok magyarországi látogatója is lesz a kastélnyak.

Az állandó kiállítás megnyitásával befejeződött a Közös örökségünk: Madách elnevezésű magyar-szlovák együttműködési program, amelynek fő célja a kastély és a csesztvei nemesi kúria felújítása volt. A kiállítás első része, amely Madách Imre életének egyes állomásait, munkásságát és az írót körülvevő miliőt mutatja be, tavaly október 4-e óta fogadja a látogatókat. A szerdán megnyílt Óh, hol vagyok, hol vannak álmaim című emlékkiállítás pedig Madách főművének, Az ember tragédiájának képi és gondolatvilágát állítja középpontba.

Az ünnepélyes eseményen Ivan Seèík, a szlovák kulturális minisztérium államtitkára mellett köszöntőt mondott Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára is, aki beszédében megjegyezte: reméli, hogy a most lezáruló együttműködés mintájául szolgál további magyar-szlovák közös programok megvalósítására.

Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója elmondta, a kiállításon nagyon sok érdekesség látható; az érdeklődők interaktív módon tekinthetik meg Az ember tragédiája egy-egy színpadi jelenetét, de irodalmi sétára és múzeumpedagógiai foglalkozásra is lehetőség nyílik.

"Gyerekek és felnőttek is kiélhetik kreativitásukat, hiszen mind a tizenöt szín úgynevezett színházi függönye megtalálható a kastélyban. A gyerekek beöltözhetnek és kipróbálhatják a római szín vagy a prágai szín jeleneteinek jelmezeit, hatalmas kockák segítségével pedig trónt építhetnek. Sok iskola jelezte már - főleg Magyarországról a Madách nevét őrző iskolák -, hogy nagyon szívesen jönnének" - árulta el Jarábik Gabriella.

A rekonstrukció és az új kiállítás a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 1,7 millió eurós keretéből és a Szlovák Kulturális Minisztérium 100 000 eurós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 10-10 millió, valamint a Bethlen Gábor Alap 900 000 forintos támogatásával valósult meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×