eur:
391.25
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nyugati mézesmadzag Ukrajnának?

Az Európai Unió és az Egyesült Államok valószínűleg egy jelentős pénzügyi csomaggal próbálja majd a Nyugathoz csábítani Ukrajnát. Mára várják Kijevbe Catherine Ashtont, az EU külügyi főfelelősét, aki utalt a lehetséges kedvezményekre.

Egy nappal azután, hogy négy nap betegszabadság után visszatért a munkába Viktor Janukovics ukrán elnök, Kijevben az EU ajánlatát várták arról, hogy miért is forduljon az ország inkább Európa, mint Oroszország felé.

Catherine Ashton, az EU külpolitikai főnöke keddi útja előtt azt mondta: Brüsszelben azon gondolkodnak, hogy új pénzügyi lépésekkel erősítik meg a törékeny ukrán gazdaságot.

Ashton azt mondta: különböző szintű támogatások jöhetnek szóba. "Szó lehet garanciákról, befektetési lehetőségekről vagy csak a valuta megerősítéséről" - mondta.

Az EU-diplomata a Wall Street Journalnak arról is beszélt, hogy az Unió és az Egyesült Államok egy "Ukrán tervet" készít elő és megvizsgálná, hogy a gazdaság mely területein van szükség segítségre.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes "a nagy mézesmadzagnak" nevezte az elképzelést, amelynek lényege, hogy Janukovics ukrán elnöknek alternatív utat ajánlanának. Ezzel elkerülhetnék a további erőszakot, Moszkva pedig nem tudná kontrollálni az ukrajnai politikát és gazdaságot - mondta.

Kijevnek nagyon kell a pénz. Oroszország 15 milliárd dollár segítséget ajánlott fel azt követően, hogy Janukovics nem volt hajlandó aláírni a nyugati orientácitó jelentő társulási szerződést.

A beígért orosz 15 milliárdból Ukrajna eddig 3 milliárdot kapott meg. Amikor Janukovics a múlt héten menesztette kormányát, hogy ezzel a tiltakozók kedvére tegyen, Moszkva leállította a kedvezményes hitel folyósítását, azzal érvelve, hogy nem tudni, kik kerülnek kormánypozíciókba.

A keddi parlamenti ülésnap programjában szerepel, hogy Janukovics kinevezi új kormánya tagjait, emellett olyan alkotmánymódosításról is tárgyal, amely az ellenzék szerint meggyengíti a hatalmát.

Arszenyij Jacenyuk ellenzéki vezető azt mondta, hogy az alkotmánymódosítás megszüntetné az elnök diktátori jogait.

Mindeközben a kijevi Függetlenség téren továbbra is ott táboroznak a tüntetők és kérdés, hogy egy esetleges parlamenti alku után hazamennek-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×