eur:
391.06
usd:
365.46
bux:
68148.25
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Megúszta a Zahia-ügyet Ribéry és Benzema

Fellélegezhet a francia fociválogatott két oszlopos tagja, Franck Ribéry és Karim Benzema miután a párizsi büntetőbíróság felmentette őket abban a perben, amelyet "kiskorú prostituált szolgáltatásainak igénybevétele" címen indítottak ellenük négy évvel ezelőtt. Az ügy másik hat vádlottjára a bíróság komoly büntetéseket szabott ki.

A Franciaországban "Zahia-ügyként" elhíresült történet 2010-ben robbant ki, azt követően, hogy kiderült: Franck Ribéry és Karim Benzema egy évvel korábban egy München-i szállodában egy algériai származású prostituálttal "szórakoztak". A bulizással az volt a probléma, hogy az "igénybe vett" Zahia nevű lány akkor csak 16 éves, azaz kiskorú volt.

Mivel a francia törvények három évig terjedő börtön - és 45 ezer eurós pénzbüntetéssel fenyegetik azokat a felnőtteket, akik kiskorú prostituálttal létesítenek szexuális kapcsolatot, a francia hatóságok gyakorlatilag hivatalból eljárást indítottak a két focista ellen.

A vád szerint Ribéry hétszáz, Benzema pedig ötszáz eurót, mai árfolyamon 218 ezer, illetve 157 ezer forintnak megfelelő összeget fizetett ki a prostituáltnak az éjszakáért. Az eljárás során az is kiderült, hogy Zahia egy másik lány társaságában érkezett Münchenbe, ahová egyébként Ribéry egyik francia barátja hívta meg őket egy "forró éjszakára", és egy szállodai apartmanban Ribéry-n és Benzemán kívül még legalább két másik focista is "igénybe vette" őket.

Az eset a 2006-ban az iszlám hitre áttért, az affér idején már nős Ribéry-t különösen érzékenyen érintette, és bár nyilvánosan elismerte a Zahiával való szexuális kapcsolatát, azt hangsúlyozta, hogy fogalma sem volt a lány életkoráról, és azt is tagadta, hogy pénzt adott volna neki ellenszolgáltatásként. Az ügy másik vádlottja, Karim Benzema ezzel szemben végig kitartott eredeti vallomása mellett, miszerint semmilyen szexuális kapcsolata sem volt a kiskorú prostituálttal.

A párizsi büntetőbíróság csütörtökön végleg pontot tett az ügyre, kimondva, hogy a játékosok nem tudhattak arról, hogy Zahia kiskorú, így az ellenük felhozott vádakat ejtette. Az ügy másik hat szereplőjét azonban, akik a kerítésben, illetve a lányok futtatásában vettek részt, több havi letöltendő börtön-, illetve 5-től 20 ezer euróig terjedő pénzbüntetésre ítélte. Ami jól mutatja, hogy mégiscsak komoly bűnügyről volt szó, melyet Ribéry és Benzema kisebb presztízs-veszteséggel ugyan, de végül szárazon megúsztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×