eur:
390.77
usd:
365.29
bux:
68385.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Letartóztatták a Bitcoin-gurut

Az Egyesült Államokban letartóztattak két Bitcoin virtuális pénz átváltásával foglalkozó üzletembert. Azzal vádolják őket, hogy kijátszották a pénzmosás elleni törvényeket és arról is tudomásuk volt, hogy a pénzváltók felhasználói drogok vásárlására használták a valutát.

A bitcoin, - magyarul bitérme - egy rejtélyes számítógépes algoritmus által létrehozott virtuális pénz, amelynek működését nem mindenki érti meg könnyen. Van, aki nyert vele, így az a fiatalember, akinek néhány dolláros bitcoin-befektetése évekkel később már egy lakóházra elengedő pénzt hozott.

Az elektronikus valuta értéke azonban azóta nagyot zuhant. Mégis, vannak, akik elektronikus vásárlásra használják, de úgy tűnik, nem mindig legális célból.

A bitcoin hírét kikezdheti, hogy amerikai szövetségi ügynökök letartóztatták a 24 éves Charlie Shrem-et, a Bitcoin Alapítvány alelnökét - aki a világot beutazva kampányol a virtuális valuta mellett. Shermet a New York-i Kennedy reptéren fogták el.

Õrizetbe vették a floridai Robert Faiellát is, akit azzal vádolnak, hogy Shremmel összejátszva 1 millió dollár értékű bitcoint adott a Silk Road nevű földalatti weboldal felhasználóinak.

A Silk Road-ot tavaly tiltották be, mivel sokan kábítószer-vásárlásra használták fel.

A szövetségi hatóságok a pénzmosási törvények kijátszásával és illegális pénz-átutalási üzlet fenntartásával vádolják a két férfit. Shrem ellen vádat emeltek amiatt is, hogy nem jelentette be a tudtára jutott gyanús tevékenységet.

A hatóságok nem nevezték meg a bűncselekményben érintett céget, de ismert, hogy Shrem a tavaly bezáratott Bitinstant nevű pénzváltó vállalkozás tulajdonosa volt.

Érdekes módon ebbe a cégbe fektetett másfélmillió dollár tőkét Cameron és Tyler Winklevoss cége. Õk arról híresek, hogy beperelték Mark Zuckerberget, a Facebook társalapítóját, azt állítva, hogy ellopta az ötletüket.

A Winklevoss-fivérek most azt mondták: amikor tőkét fektettek a bitcoin-átváltó cégbe, akkor biztosították őket, hogy az "minden vonatkozó törvényt, így a pénzmosást tiltó törvényeket is betartja... csendestársak voltunk csupán" - közölték.

Ügyészek szerint maga Shrem is vásárolt kábítószert - kanabisz-tablettákat - az oldalon. Azt állítják továbbá, hogy Faiella titkos bitcoin-átváltót üzemeltetett a Silk Road oldalon, és Shrem cégét, a Bitinstantet használva váltotta át a virtuális pénzt valódi dollárra. A vád szerint maga Shrem hagyta jóvá a tranzakciókat és adott tanácsokat arról, hogy társa több különböző email-címet használjon.

A nyomozásban az amerikai Drogellenes Ügynökség a DEA és az adóhivatal is részt vett. "Az innovatív üzleti modelleket nem kell régimódi törvénysértésre felhasználni" - mondta New York déli körzetének ügyésze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×