eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyiptom ismét az alkotmányról szavaz

Egyiptomban feszült körülmények között kezdődött meg a kétnapos népszavazás a katonai hatóságok által támogatott új alkotmányról. Az új alaptörvény felváltaná a puccsal eltávolított és felfüggesztett Iszlám Testvériség alkotmányát, amelyet vitatott körülmények között fogadtak el. A szavazás előtt pokolgép robbant egy bíróság előtt.

Az egyiptomi katonai vezetés a kedden kezdődött szavazás előtt megpróbálta mozgósítani a választókat, bár nem kell attól tartania, hogy nem lesz meg a többsége az új alkotmány életbe léptetéséhez.

Az ország veszélyes megosztottságát azonban jól illusztrálja, hogy mindössze két órával a voksolás kezdete előtt egy kezdetleges pokolgép robbant fel egy kairói bírósági épület előtt. Szerencsére senki sem sérült meg és a robbanószerkezet csak kisebb kárt okozott.

A szavazóhelyiségeket többszázezer katona és rendőr őrzi, hogy megnyugtassa a választókat: az incidensek ellenére nyugodtan elmehetnek szavazni.

A korábban kormányzó és betiltott Muzulmán Testvériség által vezetett iszlámista koalíció a szavazás bojkottjára és "civilizált, békés tiltakozásra" hívta fel híveit.

Kérdés, hogy ezek nem üres szavak-e: a Testvériség támogatói korábban fegyveres összecsapásokban vettek részt a biztonsági erőkkel. A felek egymásra mutogatnak.

A hatóságok szerint az iszlámisták fegyvereket is bevetettek a tüntetések során és később rendőröket gyilkoltak meg, Mohamed Murszi, bíróság elé állított korábbi államelnök hívei viszont azt mondják: véres módon leszámoltak velük.

Murszi eltávolítása óta az utcai összecsapásokban legkevesebb ezer ember halt meg és a volt elnök hívei továbbra is rendszeresen tüntetnek.

A tábornokok által benyújtott, új alkotmánytervezetből törölték az iszlámisták nyelvezetét és a hatóságok szerint bővítenék a nők jogait és a szólásszabadságot.

Több jogot kap ugyanakkor a hadsereg is, és jogvédők, akik az iszlámistákkal szemben kénytelenek voltak szövetségre lépni a katonákkal, kezdik megérteni, hogy a következő években valószínűleg tovább küzdhetnek a demokráciáért.

A mérsékelt iszlámista és a Murszi-féle alkotmányt is ellenző Erős Egyiptom párt például a voks bojkottjára hívott fel és azt állítja, hogy 35 aktvistáját letartóztatták. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint hét aktivistát a hatóságok bűncselekményekkel vádolnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×