eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Titkos randevúk: többszörösen kínos helyzetben Hollande

Ki a francia first-lady? Ki a tulajdonosa annak a lakásnak, ahol Francois Hollande a szeretőjével találkozgatott ? Megfelelő volt-e az államfő védelme ezeken a rendez-vous-kon ? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések tartják lázban a közvéleményt, amióta kiderült, hogy Hollande hónapok óta titkos viszonyt folytat egy 41 éves színésznővel.

Újabb hatalmas pofon a moralizáló és a politikai ellenfeleket állandóan kioktató baloldal számára - nagyjából így összegezhető az elemzők egy részének a véleménye Francois Hollande nőügye kapcsán, amely az utóbbi napokban lázban tartja a francia közvéleményt.

Jean-Francois Copé, a volt jobboldali kormánypárt elnöke vasárnap egyenesen úgy vélte, hogy az eset "pusztító hatással" van a köztársasági-elnöki intézményre nézve. A politikus egyben arra emlékeztetett, hogy a választási kampány alatt Hollande "példás magatartást" ígért arra az esetre, ha megválasztják, azt sugallva ezzel, hogy vetélytársáé, a többszörösen elvált Nicolas Sarkozy-é nem volt az.

Amikor a Closer című bulvár hetilap pénteki száma megjelent, azt állítva, hogy az 59 éves Francois Hollande titkos éjszakai látogatást tesz a nála 18 évvel fiatalabb Julie Gayet színésznőnél, a politikai és média elit túlnyomó része a francia hagyományoknak megfelelően reagált, hangsúlyozva, hogy a személyek magánéletét tiszteletben kell tartani, akkor is, ha az államfőről van szó.

Ez a viszonyulás azonban az elmúlt napokban lassan megváltozott, egyrészt azért, mert amint a Closer hétoldalas riportjából kiderül, a titkos találkákra robogón érkező Hollande-ot mindössze egy testőr kísérte el, vagyis kétséges, hogy az államfő védelme megfelelő módon volt azokban az órákban biztosítva.
A másik kérdés, hogy a találka helyszínéül szolgáló lakás kinek a tulajdona, illetve annak bérléséhez felhasználtak-e állami pénzeket.

Az eddig megjelent hírek meglehetősen ellentmondásosak. Egyes hírforrások szerint a szóban forgó lakás egy a tőzsdén jegyzett, egyelőre meg nem nevezett nagyvállalat tulajdonosáé, mások szerint egy a korzikai maffiával hírbe hozott színészé. Nem francia megfigyelő számára kifejezetten meglepő, hogy az államfő szerelmi kalandja kapcsán a nemzetbiztonsági kockázat kérdése egyáltalán nem merül fel. Holott - tekintetbe véve, hogy az ügyről párizsi körökben már legalább két hónapja zajlik a suttogás -, nem zárható ki, hogy Hollande-ot akár meg is zsarolhatták az üggyel összefüggésben.

Az elemzők szerint az eset kapcsán további kínos kérdések is felmerülnek, mindenekelőtt Valérie Trierweiler, az államfő jelenlegi élettársának státusát illetően. A Closer leleplezése óta idegkimerültséggel kórházban ápolt francia first-lady miatt megválasztása óta folyamatos támadások érik Hollande-ot, elsősorban azért, mert irodát és személyzetet biztosít számára az elnöki hivatalban, holott semmilyen jogi viszony nem köti össze őket.

Egy Svájcban élő francia üzletember például hónapok óta beadványokkal bombázza a bíróságokat, mert szerinte vagy nem lenne szabad állami forrást biztosítani az élettársnak, vagy az elnöki párnak közös adóbevallást kellene készítenie. Ez utóbbi esetben az eddig megjelent becslések szerint valószínűleg vagyonadót kellene fizetniük, ami alól jelenleg mindketten mentesülnek.

A média egyébként immár kész tényként kezeli Hollande viszonyát. Most mindenki annak tisztázását várja az államfőtől, hogy ki számít hivatalos partnerének: a még mindig a második férje nevét viselő Valérie Trierweiler, akiért egyébként 2000-ben elhagyta korábbi élettársát, Ségolene Royalt - ez utóbbitól négy gyermeke született -, vagy újsütetű "barátnője", Julie Gayet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×