eur:
389.54
usd:
361.84
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Békét kötne az unióval az orosz energiaóriás

Megegyezne az Európai Unióval a Gazprom. Az orosz energiaóriás szeretne véget vetni az unió trösztellenes vizsgálatának, amely veszélyezteti európai tevékenységét.

Miközben Moszkva és az EU azon vitázik, hogy valójában ki is gyakorol nyomást a Kelet és Nyugat között hánykódó Ukrajnára, a gyakran az orosz kormány eszközének tekintett Gazprom szeretne békét kötni Brüsszellel.

Bár a Gazprom logója ott díszeleg a Schalke német Bundesligás futballcsapat mezén és egyik fő szponzora a Bajnokok Ligája közvetítéseknek, az európai politikai elit az orosz energiaóriás üzleti modelljét fenyegeti átfogó kartell-ellenes vizsgálatával - írja a Financial Times.

A cég megpróbált egyezkedni és egyik vezetője szerint ezt sikeresen teszi. Alekszander Medvegyev, a vállalat exportrészlegének vezetője azt mondta a brit üzleti lapnak, hogy az orosz kormány és az Európai Bizottság megállapodott abban, hogy "mindkét fél számára elfogadható megoldást találnak".

Medvegyev szerint választ adnak majd a verseny-felügyeleti hatóság aggályaira, de úgy, hogy ne sérüljön a Gazprom európai tevékenysége.

Brüsszel arra készült, hogy hivatalosan is piaci pozíciójával való visszaéléssel vádolja meg a Gazpromot. A vád szerint Kelet-Európában a Gazprom túl drágán adja termékeit a fogyasztóknak, korlátozza a földgáz viszonteladását és akadályozza más gázszállítók tevékenységét.

Medvegyev azt mondta, hogy néhány hónapon belül megtalálhatják a megoldást. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen engedményekre lenne kész a cég.

A tavaly az EU által megindított vizsgálat hírét dühösen fogadta Moszkva és a Kreml gyorsan olyan törvényeket fogadtatott el a parlamentben, amelyek védenék a Gazpromot a különböző vizsgálatoktól.

Joaquin Almunia, az EU versenyügyi biztosa megerősítette a Brüsszel és a Gazprom vezetése között létrejött találkozó hírét és azt mondta: az orosz cég hajlandó vállalásokat tenni arra, hogy figyelembe veszi a bizottságnak a szabad verseny megsértése miatti aggodalmait.

A Financial Times emlékeztet rá, hogy a Brüsszel által indított vizsgálat korántsem rutineljárás. Elemzők arra számítottak, hogy az ügy közös megállapodással és nem az energiaóriást sújtó büntetéssel zárul majd.

Alan Riley, a Londoni City Egyetem professzora, aki figyelemmel kísérte az ügyet, azt mondja: még nem világos, hogy a Gazprom elfogadja-e a feltételeket.

 "Ha azt mondják neki, hogy adjon el egy-két vezetéket Kelet-Európában, azt még lenyelheti. De ha többet követelnek tőle, akkor már nem". Nem valószínű, hogy a cég belemenne abba is, hogy hosszú távú szerződéseiben ne kösse az általa szállított földgáz árát a kőolajéhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×