eur:
389.65
usd:
361.83
bux:
68487.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ukrajna: blokáddal fenyegetik a tüntetők az elnöki hivatalt

Kijevben az EU-párti tüntetők azzal fenyegetik a kormányt, hogy még szorosabbra vonják a fontos hivatalok blokádját. Viktor Janukovics elnök kormánya túlélte a bizalmi szavazást a parlamentben, de a tüntetők továbbra is dühösen követelik az államfő távozását.

Viktor Janukovics ukrán elnök örülhet: az ország parlamentje, a Rada bizalmi szavazásán kiderült, hogy a nyugat-ukrajnai városokban zajló, EU-párti demonstrációk ellenére még mindig az inkább Oroszország felé húzó Régiók Pártja az erősebb.

Az unióval tervezett, majd hirtelen elutasított társulási szerződés hívei ugyanakkor nem adják fel. Kilátásba helyezték, hogy szerdán már az elnöki hivatalt is blokád alá veszik. Korábban több kormányhivatalt zártak körül.

Mikola Azarov miniszterelnök - akit többször lehurrogtak, mert a parlamentben oroszul és nem ukránul szólalt fel - azt mondta, hogy a kabinet mai ülését a kormány épületében tartják meg. Ezt az épületet is blokád alá vonták a tüntetők, ami azt jelenti, hogy ismét összecsaphatnak a rendőrökkel.

Azarov békülékeny hangot megütve bocsánatot kért a rendőrségi túlkapásokért és dialógust ajánlott a tüntetőknek. Azok ugyanakkor hosszú kampányra készülnek. A kijevi Függetlenségi téren sátorvárost állítottak fel, meleg ruhát és ételt halmoztak fel.

Nyugati politikai vezetők közben burkoltan bírálták azokat, akik el akarják tántorítani az országot a Nyugathoz való közeledéstől.

"Sürgetjük, hogy az ukrán kormány hallgasson a nép szavára, amely szabadságban akar élni, lehetőségeket és jólétet akar" - mondta John Kerry amerikai külügyminiszter Brüsszelben.

A NATO felhívta az ukrán vezetés figyelmét, hogy "tartsa tiszteletben a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát".

A Financial Times megjegyezte, hogy a politikai bizonytalanság sokat árthat az ukrán gazdaságnak. A Standard and Poor hitelminősítő jelezte, hogy ha elhúzódik a válság, akkor ismét leronthatja Ukrajna besorolását. Az ukrán állampapírok hozamai megugrottak, csakúgy, mint az államcsőd elleni biztosítás ára is Kijev számára.

Janukovics elnök - aki ellen a tiltakozók vádeljárást akarnak kezdeményezni - közben Kínába repült, hogy hitelekről tárgyaljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×