eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Amerikai segítséggel csökkenti gázfüggőségét Ukrajna

Tíz milliárd dolláros gázkitermelési szerződést kötött Ukrajnával a Chevron amerikai energiacég. A volt szovjet tagállam ezzel is csökkenteni kívánja függését az orosz gázimporttól.

Miközben Európában tüntetésekkel tarkított heves vita folyik az úgynevezett palagáz lehetséges kitermeléséről, az Egyesült Államok az elmúlt évben saját palagáz-készletei kiaknázásával jelentős mértékben csökkentette függését a külföldi energiahordozó exportőröktől.

Most Ukrajna is hasonló útra kíván lépni és erre jó esélye van. Becslések szerint csak a nyugat ukrajnai Oleszki-mezőn hatalmas mennyiség, közel 3 billió köbméternyi gáz bújik meg a kőzetekben.

Ukrajna korábban már kitermelési szerződést kötött az Shell-lel és az ExxonMobil energiacéggel. Most a Chevron került sorra, amellyel közös kitermelésben állapodtak meg egy 10 milliárd dolláros ügylet részeként. Viktor Janukovics ukrán elnök a keddi ünnepélyes aláírás előtt azt mondta: Ukrajna 2020-ra önellátóvá válik földgázból.

Oroszország közben egyre dühösebben szemléli, hogy a szomszédos ország egyre inkább a nyugat felé fordul. Küszöbön áll az EU-ukrán szabadkereskedelmi szerződés aláírása, ami különösen irritálja Moszkvát.

A Gazprom állami energiacég 1 milliárd dollár ki nem fizetett tartozás gyors rendezését kezdte követelni Kijevtől - egyes kommentátorok szerint azért, hogy eltántorítsa Kijevet az EU társulási szerződés aláírásától.

Felmerült, hogy az oroszok a vitában ismét elzárhatják a gázcsapokat. Janukovics ukrán elnök most azt próbálja üzenni a nagy szomszédnak: még néhány év és nem is lesznek rászorulva az orosz földgázra.

Ukrajna gyorsan elkötelezte magát a Nyugat-Európában a környezetvédők ellenállásába ütköző palagáz-kitermelés mellett. Nincs azonban meg ehhez a modern technológiája és ezért kénytelen nyugati cégekkel társulni.

Az ország palagáz készleteit néhány tucat milliárd köbméterre becsülik.

Elemzők azonban kételkednek abban, hogy 2020-ra sikerül elérni, hogy Ukrajna önellátó legyen, sőt előfordulhat, hogy csak akkor indul meg a kitermelés - ezért Janukovics elnök kijelentését politikai szlogennek tartják.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az ukránok még egyetlen teszt-kutat sem fúrtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×