eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Snowden Dosztojevszkijt olvasva múlatta az időt

Obama amerikai elnök lemondhatja szeptemberi oroszországi útját azért, mert Moszkva egy évre menedékjogot adott Edward Snowdennek. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség megfigyelési módszereiről szivárogtató volt rendszergazda tegnap hagyhatta el a moszkvai repteret.

Dosztojevszkij és a nagy orosz történész Karamzin műveit olvasta, és a cirill ábécét tanulmányozta Edward Snowden, aki az elmúlt hat hetet a moszkvai Seremetyevó reptér tranzitvárójában töltötte - mondta el a neki segédkező Anatolij Kucserena, Oroszországban ismert ügyvéd.

Kucserena volt az, aki elvitte neki az útlevélre hasonlító fényképes igazolványt, amelynek birtokában Snowden - a WikiLeaks képviselője, Sarah Harrison társaságában - taxiba ült és ismeretlen helyre távozott. Kucserena nem volt hajlandó megmondani hova, szerinte Oroszországban élő amerikai barátai segítenek neki. Mivel ő a leginkább üldözött ember ma a világon, ma a biztonság kérdésével foglalkozik - tette hozzá.

Az ügyvéd viszont elmondta, hogy kapcsolatban áll Snowden apjával, akinek meghívót küld, hogy az meglátogathassa a fiát.

A tengerentúlon nem is rejtegették, mennyire mérgesek az oroszok lépése miatt, amelyről szerintük maga Vlagyimir Putyin elnök döntött.

"Nagyon csalódottak vagyunk" - mondta Jay Carney fehérházi szóvivő. "Ez a lépés aláássa együttműködésünket a bűnüldözés terén"- tette hozzá. Annyira csalódottak, hogy felmerült: Obama elnök lemondja őszi, oroszországi látogatását. A vizit apropóját egy G20-as tanácskozás adta volna, de a Fehér Ház most úgymond a rendezvény "értelmét" vizsgálja.

Snowden a WikiLeaks útján közleményt adott ki, amelyben köszönetet mondott az orosz hatóságoknak és azt mondta: az Obama-kormányzat az utóbbi két hónapban világossá tette, hogy nem tiszteli a hazai és nemzetközi jogot. De a jog győz - tette hozzá. A másik nagy szivárogtatási ügyet, Bradley Manning közlegény elítélését nem említette. Az amerikait nem várták kamerák a reptéren, legalábbis eddig csak egy fotó jelent meg arról, hogy beszáll egy szürke autóba.

Az orosz média arról írt, hogy a népszerű orosz közösségi oldal, a Vkontaktye alapítója, Pavel Durov meghívta, hogy dolgozzon náluk és segítsen megóvni több millió felhasználó adatait.

A Snowden által kiszivárogtatott anyagokból csütörtökön is publikált a Guardian brit lap - a legújabb állítás szerint a telefonos és internetes kommunikációt figyelő amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA titokban 100 millió angol fontot fizetett a GCHQ brit hírszerzési hatóságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×