eur:
391.16
usd:
366.72
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kritikus napra készül Szlovákia

Csütörtök kritikus nap lesz a Duna szlovákiai szakaszán, főleg Pozsonynál. A számítások szerint a folyó a vártnál korábban, már dél tájban tetőzik. Eddig már több mint negyed méterrel túllépte a történelmi rekordot és még mindig árad.

A Duna szintje Pozsonynál csütörtökön reggel hat órakor 1018 centiméter volt , ez 26 centiméterrel több, mint a 2002-es árvíz idején mért maximális érték, és tovább árad a folyó. A tízméteres határt már szerda este túllépte a vízszint.

A várost mobilgátakkal védik. Többezer gátőr, tűzoltó és katona volt készenlétben az egész éjszaka folyamán. A szerkezetek egyes részein kisebb szivárgások voltak. Ezeken a helyeken szivattyúkat és műszaki eszközöket alkalmaznak. Nagyobb baj eddig még nem történt.

A központi válságstáb ülése után Milan Ftacnik, Pozsony főpolgármestere derűlátóan úgy nyilatkozott, hogy amennyiben semmi rendkívüli nem történik, a gátak kibírják a hatalmas árhullámot, anélkül, hogy az emberek élete és biztonsága, illetve vagyonuk veszélybe kerüljön. Este úgy döntöttek, hogy megemelik a mobilgátak magasságát, ezt néhány óra alatt sikerült véghez vinni.

A legsúlyosabb helyzetben továbbra is a dévényi városrész lakosai vannak, akiket a víz teljesen elzárt a külvilágtól. Hajnalban preventív okokból tíz családi ház lakóit kellett evakuálni, őket a helyi kultúrotthonban helyezték el. A tömegközlekedés az elöntött utak miatt szünetel, az embereket katonai teherautókon szállítják a városba.

A rendőrség a fokozódó árvízveszélyre való tekintettel szerdán műveleti területté minősítette az óvárosi partszakasz egy részét, és a bámészkodóknak megtiltották, hogy közel menjenek a gátakhoz.. Lezárták az öreg hidat is, ahol többszázan fotóztak, figyelték a hatalmas vízáradatot.

Továbbra is zárva van a Szlovák Nemzeti Múzeum főépülete a Vajanský rakparton , valamint a Nemzeti Galéria, mivel az alsó helységekben már megjelent a talajvíz. Ugyancsak víz árasztotta el a Duna partján álló pláza néhány alagsori helységét

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szakemberei este módosították a Duna tetőzésével kapcsolatos előrejelzésüket. Az SHMÚ szerint Dévénynél a folyó csütörtök délelőtt 950-970 centiméteren, Pozsonynál pedig csütörtök dél tájban 1025 centiméteren érheti el a maximumát. Medvénél várhatóan péntek este 960 centiméteren, Révkomáromnál szombat délután 860 centiméteren, Párkánynál pedig szombat este 780 centiméteren tetőzik a Duna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×