eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mindenki fegyvert szállít Szíriába

Oroszország légvédelmi rakétákat szállít a szíriai kormánynak, hogy úgymond "megakadályozza a forrófejű nyugatiak beavatkozását" a polgárháború sújtotta országban. Előzőleg az EU feloldotta a Szíria elleni fegyverembargót, ezzel megkezdődhet a lázadók felfegyverzése.

Az Egyesült Államok hibának nevezte, hogy Moszkva légvédelmi rakétákat juttat a szíriai kormányerőknek, Izrael pedig közölte, hogy legitim célpontnak tartja majd az ilyen szállítmányokat és azokat megtámadhatja.

Oroszország úgy fogalmazott: "kénytelen" S-300-as rakétákat eladni a szíriai rezsimnek, hogy így akadályozza meg a "forrófejű nyugatiak" beavatkozását az országban.

Az oroszokat egyrészt azok az egyelőre még csak lebegtetett amerikai elképzelések motiválhatták, amelyek szerint Barack Obama repüléstilalmi zóna bevezetését fontolgatja Szíria felett - hasonló lépés vezetett el a Moammer Kadhafi bukásához vezető Líbia elleni légi háborúhoz.

Emellett az Európai Unió nagy vita után, brit és francia nyomásra nem hosszabbította meg a Szíria elleni fegyverszállítási tilalmat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy néhány hónapon belül megkezdődhet a nyugat számára szalonképes szíriai felkelő egységek nehézfegyverekkel és más technikával való ellátása.

Miközben korábban az Aszad elnökkel hagyományos szövetséget ápoló oroszok és a háborús bűnökkel vádolt elnök távozását akaró nyugatiak lépéseket tettek a közös álláspont kialakítására, úgy tűnik, most ismét mélyült köztük a szakadék.

"Törvénytelen döntés és elv arról tárgyalni, hogy nem-állami erőknek fegyvert szállítsanak. Ez aláássa a nemzetközi jogot" - mondta Lavrov orosz külügyminiszter az EU-nak a szíriai fegyverembargót feloldó döntéséről.

Lavrov helyettese, Szergej Rjabkov erősítette meg az S-300-as rakéták eladását és nevezte közvetve "forrófejűeknek" a nyugatiakat. Ez a rakétarendszer szakértők szerint valóban olyan fegyver, amely alapvető módon megváltoztatja az erőviszonyokat és távol tarthatja a nyugati harci gépeket Szíriától.

Közben Szíriából továbbra is sokkoló hírek érkeznek: a BBC-hez került videofelvételekből úgy tűnik, hogy szíriai kormányhoz hű milíciák május elején tömegmészárlást hajtottak végre két olyan faluban, amely a lázadókat támogatta és amelyeket a rezsimhez hű alaviták települései vesznek körül. A túlélők a Reuters riportereinek is elmondták, hogy rokonaikat brutális módon gyilkolták meg.

Hétfőn egy mesterlövész lőtte agyon a szíriai állami tévé egyik fiatal női riporterét, aki a libanoni határ közelében forgatott kollégáival.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×