eur:
389.67
usd:
363.15
bux:
68207.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A vádemelés helyzetbe hozza Sarkozyt

Tovább tart a politikai vihar Franciaországban azt követően, hogy egy vizsgálóbíró három napja vádat emelt Nicolas Sarkozy ellen, azzal gyanúsítva a politikust, hogy kihasználta a milliárdos Liliane Bettencourt megrendült egészségi állapotát és pénzt csikart ki tőle a 2007-es választási kampánya finanszírozására. A volt államfő ügyvédje vasárnap nyíltan megkérdőjelezte a vizsgálóbíró elfogulatlanságát, egy másik neves jogász pedig úgy véli, a vádemelés valójában komoly csapást jelent az igazságszolgáltatásra nézve.

Komoly kétségek merülnek fel a Nicolas Sarkozy ellen vádat emelő vizsgálóbíró elfogulatlanságával kapcsolatban - jelentette ki egy vasárnapi interjúban a volt államfő védőügyvédje. Thierry Herzog arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy a vizsgálóbíró tavaly júniusban, közvetlenül az elnökválasztásokat követően tucatnyi kollégájával együtt egyfajta kiáltványt közölt a sajtóban, melyben Sarkozy politikáját bírálták, azzal vádolva meg a politikust, hogy államfősége alatt az igazságszolgáltatás átalakításával valójában a korruptakat kívánta védelmezni.

A védőügyvéd elgondolkodtatónak nevezte, hogy öt nappal az inkriminált szöveg megjelenése után a vizsgálóbíró a Bettencourt-ügy kapcsán házkutatást rendelt el Sarkozy lakásán és irodáján, és azt is kifogásolta, hogy a tavaly novemberben megtartott első kihallgatás jegyzőkönyvének tartalma már másnap kiszivárgott a bíróságról a sajtóhoz. Herzog ügyvéd mondandójának üzenete tehát az, hogy a vizsgálóbíró valójában bosszút akar állni Sarkozyn.

Ezt a véleményét több elemző is osztja, arra emlékeztetnek ugyanis, hogy Sarkozynek már belügyminisztersége alatt rendre konfliktusai támadtak az amúgy politikailag inkább baloldali, sőt helyenként szélsőbalos irányultságú bírák érdekvédelmi szervezeteivel, államfősége idején pedig ez a viszony tovább éleződött. Ezért a bordeaux-i bíró "túlbuzgóságában" most sokan egyszerűen a testület büszkeségén esett sérelmek megtorlását látják.

A vizsgálóbíró eljárását közben egy másik sztárügyvéd, a Sarkozy iránti szimpátiával nem igazán vádolható Georges Kiejman is kifogásolta, úgy vélve, hogy a vádemelés valójában "komoly csapást jelent az igazságszolgáltatásra nézve". A néhai Francois Mitterand szocialista államfő idején rövid ideig igazságügy-miniszteri posztot is betöltő ügyvéd sommás véleményét azzal indokolta, hogy a Nicolas Sarkozy ellen felhozott vádakban túl sok a valószínűtlen és kétséges elem ahhoz, hogy megálljanak a lábukon, és ezért az valóban a bírói revansvágyat fejezheti ki.

A vádemelés óta megjelent információk szerint az ügyről azt lehet tudni, hogy Nicolas Sarkozy állítja: 2007. november 24-én járt a Bettencourt-rezidencián, de akkor sem a ma 90 éves Lilianne-nel, hanem a még élő férjével találkozott, pénzről pedig nem volt köztük szó. A vizsgálóbíró viszont meg van győződve, hogy a volt államfő 2007. november 10-én is tett egy látogatást, és a vádemelés valójában erre az egy elemre épül, szerinte ugyanis e két látogatás valamelyikén vehetett át valamilyen összeget a milliárdos házaspártól. Ami Herzog ügyvéd szerint teljesen hamis állítás.

A volt államfőhöz közelálló jobboldali politikusok mindeközben a kezüket dörzsölik az ügy kapcsán, szerintük a vizsgálóbíró akarata ellenére valójában "helyzetbe hozza" Nicolas Sarkozyt a politikába való visszatéréshez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedéssel indult a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×