eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Óriási bajban a híres üzletlánc, ezrek kerülhetnek utcára

A világ egyik legnagyobb hanglemez-forgalmazási cége, a Nagy-Britaniában és Írországban 239 áruházzal és bolttal rendelkező His Master's Voice csődgondnok irányítása alá kerül. Keresik, ki menthetné meg az 1921 óta működő, patinás vállalatot.

Az HMV hanglemez-kereskedési vállalat emblémája világhírű: feketefülű, fehér kiskutya ül a tölcséres gramofon előtt és hallgatja a gazdája hangját - His Master's Voice. Az 1921-ben alapított cég egyre sikeresebbé vált, ahogy terjedt a hanglemezre vett zene élvezete. Az új technikák, az online zenehallgatás és még ennél is inkább az internetes letöltés most megtorpedózták a sikert.

Az HMV egyre veszteségesebbé vált, egyre nagyobb adósságokba verte magát, a karácsonyi forgalma is a várakozás alatt maradt, és elérkezett a nap, amikor régi hitelezői: a Royal Bank of Scotland és a Lloyd, közölték, hogy több pénzt nem adnak. Az igazgatótanács kedden hajnalig ülésezett, s végül azt jelentette be sajnálattal, hogy csődgondnokot kér fel. A karácsonyi ajándékutalványokat keddtől kezdve már be sem váltja.

Az elbocsátás veszélye 4350 alkalmazottat fenyeget. Egy ideig úgy látszott, hogy az amerikai bejegyzésú Apollo Management megmenti a His Master's Voice hálózatát, de a közelmúltban ez is visszalépett. A hanglemeznek, úgy látszik, nincs komoly jövője.

A hét végén közölték, hogy eltűnnek a brit városok vásárlóutcáiról a Jessop fotóüzletek. A cég menthetetlenül csődbe került, 1,300 alkalmazottat bocsát el. Nem sokkal előbb az elektromos berendezéseket árusító Comet lánc szűnt meg, 7 ezer alkalmazottja került az utcára.

Egyre több az üres üzlethelyiség a nagy vásárlóutcákon. A His Master's Voice hatalmas Oxford Street-i hanglemezáruháza, amely a Beatles együttes sikerében is oly nagy szerepet játszott, valószínűleg hamarosan üresen fog tátongani. Egy mai újságkarikatúra szerint az HMV kiskutyája távozott a lemezjátszó mellől, csak egy cédulát hagyott hátra, hogy elszegődött házőrzőnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×