eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Nem a kormány feladata a lapok eltartása"

A bajor tartományi törvényhozás foglalkozott a sajtó egyre súlyosbodó anyagi problémáival. Az ellenzék részéről beterjesztett interpelláció konkrétan két német újság, a Financial Times Deutschland és a Frankfurter Rundschau megszűnését említi. A Szociáldemokrata Párt médiafelelőse hangsúlyozta, hogy nem a kormány feladata a lapok eltartása, de a szabad véleménynyilvánítás egyik legfontosabb eszköze a sajtó, következésképpen a politikai élet vezetőinek gondoskodniuk kell a megfelelő szociális keretek szavatolásáról.

Az egyik legnagyobb német kiadó, a hamburgi Gruner und Jahr számára veszteséges volt az angol nyelvterület egyik legtekintélyesebb gazdasági napilapjának, a Financial Timesnak német nyelvű kiadásának megjelentetése, ezért úgy döntött, hogy megszünteti.

A Financial Times Deutschland utolsó kiadása december 7-én került a nyomdába, és időközben a gyűjtők számára máris keresett példánnyá vált. A szerkesztőség mintegy 30 tagja az utolsó pillanatig megpróbálta elhárítani a fenyegető csődöt, de nem akadt olyan befektetőre, aki hajlandó lett volna átvenni a napilapot.

Annál is inkább, mert a Financial Times Deutschland végvonaglását megelőzően egy másik, ugyancsak nagy múltra visszatekintő újság, a Frankfurter Rundschau is beszüntette megjelenését.

A két lap csődje jól érzékelteti, mekkora kihívással küzd a sajtó az internet korában. Kiváltképpen a hirdetések drasztikus megcsappanása jelent fenyegetést az újságok számára, mert a reklámok zöme az internethez pártolt át. Míg az országos napilapok - kiváltképpen állandó munkatársaik számának jelentős csökkentése révén - egyelőre állják a sarat, a regionális újságok csak akkor tudják fenntartani magukat, ha kiadójuk nem csupán egy lapot jelentet meg, hanem több helyi média felett is rendelkezik és ezeket összevont szerkesztőségből látja el jelentésekkel.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×