eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Löb László holokauszt-kitüntetést kapott

A londoni osztrák nagykövetségen adták át a 2012-es ausztriai holokauszt kitüntetést Löb László Angliában élő nyugalmazott egyetemi tanárnak, aki négy évvel ezelőtt jelentetett meg könyvet az úgynevezett Kasztner-vonatról. Kasztner Rezső Budapesten Adolf Eichmannal lefolytatott tárgyalásai után szerelvény indulhatott Svájc felé, amelyen 1670 üldözött zsidó menekült meg az elhurcolástól; gyermekként Löb László is a Kasztner-vonaton volt. Történészek körében vita folyik arról, hogy helyes volt-e 1670 kivételezett megmentése, miközben a nácik magyar zsidók százezreit ölték meg.

A 2012-es osztrák holokauszt-kitüntetést Emil Brix nagykövet nyújtotta át Löb László professzornak. Laudációjában Helmut Grugger innsbrucki egyetemi tanár rámutatott, hogy múlnak az évek, fogyatkoznak a holokauszt-túlélők, tehát nagyon fontos az emlékeik rögzítése.

Löb professzor tizenegy éves volt 1944-ben, amikor felkerült az úgynevezett Kasztner-vonatra. Könyvében, ami 2009-ben magyarul Megvásárolt életek címmel jelent meg, nem csak gyerekkori élményeit mondja el, hanem alapos kutatást végezve, Kasztner Rezső cionista újságírónak a magyar zsidóság elpusztításával megbízott Adolf Eichmannal folytatott tárgyalásait is részletesen leírja.

Kasztner részéről kétségtelenül merész dolog volt az SS-szel tárgyalni elhurcolásra felkészített zsidó hitközségi vezetők, tudományos kiválóságok, módos üzletemberek valamint családtagjai kivásárlásáról, és ő 1670 ember megmentése után hősnek tekintette magát, így emigrált a háború után Izraelbe. De sokan kárhoztatták azért, hogy egyáltalán szóba állt a náci tömeggyilkossal, amikor tudta, hogy 400 ezer további zsidó elpusztítását nem képes megakadályozni.

Kasztner Rezső Eichmann munkatársával, Kurt Becher SS-ezredessel is tárgyalt, aki szerinte több jóindulatot mutatott, bár mindig anyagi ellenszolgáltatás ellenében. Amikor Bechert háborús bűnösként 1945-ben bíróság elé állították, Kasztner mint tanú, erre hivatkozva mentegette. A SS ezredes később gazdag üzletember lett Németországban. Kasztner Rezső bírósági szereplése miatt Izraelben végképp ellene fordult a hangulat, s egy merénylő a nyílt utcán agyonlőtte.

Kasztner akciójának a helyességéről vagy helytelenségéről még ma is vita folyik. Löb László az osztrák holokauszt-kitüntetés átvétele után beismerte, hogy elfogult a kérdésben, hiszen Kasztner Rezsőnek köszönheti az életét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×