eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mennyire szennyezett a levegő, amit beszívunk?

Az európai lakosság jelentős része még mindig szennyezett levegőt szív be, ami átlagban nyolc hónappal rövidíti meg az emberek életét - olvasható az Európai Környezetvédelmi Hivatal tanulmányában. Sikerült ugyanakkor visszaszorítani a szintén káros kéndioxid kibocsájtását.

Európában még mindig vészesen magas a levegőben a mikroszkopikus részecskék száma. Az igazán kicsi részecskék az ember tüdejéből bejutnak a vérkeringésébe és különösen egészségkárosítóak.

Az Európai Környezetvédelmi Hivatal tanulmánya szerint a városlakók egyötöde lélegzi be az EU-limitet meghaladó mértékben a nagyobb részecskéket, a kisebbeknek pedig 30 százalékuk van kitéve.

A légszennyezés Európában átlagban nyolc hónappal rövidíti meg az emberek életét, de a legszennyezettebb helyeken - általában Kelet-Európa iparvidékein - akár két évvel is csökkentheti az átlagéletkort.

Az EU sok országban visszaszorította több szennyező anyag kibocsátását az elmúlt évtizedben, de még további lépésekre van szükség - mondta Jacqueline McGlade az ügynökség igazgatója. Sok országban ugyanakkor a szennyező anyagok koncentrációja továbbra is meghaladja a törvény szabta és az egészségügyi hatóságok által javasolt határértéket - tette hozzá. A jelentés nem említette, hogy a közép- és kelet-európai országokban a korábban honos iparágak összeomlása is csökkentette az emissziót.

Tervek szerint az Európai Parlament hamarosan felülvizsgálja a vonatkozó törvényeket.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének határértékei az EU-limiteknél is szigorúbbak, és ezek szerint szinte az egész uniós városi lakosság veszélyesen szennyezett levegőnek van kitéve. A földközi-tengeri térségben különösen magas az ózon-koncentráció, de a WHO-limitjei szerint 2010-ben szinte az egész EU-lakosság - 97 százalék - volt kitéve a túl magas ózonszintnek - jegyzi meg a Guardian.

A jelentés szerint egyszerre kell fellépni a légszennyezésnek az emberi egészséget veszélyeztető hatásai és a globális felmelegedés ellen.

2010-ben ugyanakkor először fordult elő, hogy az európai városi lakosok a határértékek alatt voltak kitéve a levegőben található kéndioxidnak - azaz sikerült visszaszorítani a kéndioxid-koncentrációt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×