eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Támadások kereszttűzében a szocialisták leendő főtitkára

Erős ellenérzéseket vált ki Franciaországban a kormányzó szocialista párt főtitkárjelöltje, Harlem Désir. A kritikák egy része kiválasztásának módjára vonatkozik, arról ugyanis a jelenlegi pártfőtitkár, Martine Aubry és a miniszterelnök zárt ajtók mögött döntöttek. Ennél is komolyabb problémának számít, hogy a politikust a bíróság 14 éve fiktív munkaszerződés miatt jogerősen elítélte.

A francia szocialista bázis egy része zúgolódik, a párt leendő, az októberi kongresszuson megválasztandó főtitkárjelöltjét ugyanis demokratikusnak egyáltalán nem nevezhető módon, gyakorlatilag titkos tárgyalásokon választotta ki a jelenlegi főtitkár és Jean-Marc Ayrault miniszterelnök. A "többség jelöltjeként" bemutatott, az elemzők által igazi apparatcsikként jellemzett Harlem Désir 2008 óta országos koordinációs titkárként tevékenykedett és ebben a minőségében a párt második emberének számított.

Pártbéli ellenfelei súlytalan és főleg bikkfanyelven beszélő embernek tartják, de politikai szempontból nem ez a legnagyobb hátránya. Az 53 éves, martinique-i apától és elzászi anyától származó, amúgy filozófiai végzettségű politikust 1998-ban 18 hónap felfüggesztett börtön és 30 ezer frankos, mai árfolyamon több mint 4500 eurós pénzbüntetésre ítélte a bíróság, mert bebizonyosodott, hogy 1986 és 1987 között fiktív munkaszerződés kötötte egy, Lille városában működő oktatási központhoz, miközben valójában az SOS Rasszizmus nevű egyesület elnökeként dolgozott.

Márpedig megválasztása előtt Francois Hollande ünnepélyesen megfogadta, hogy nem fog olyan személyeket megtűrni maga körül, akiknek dolguk volt az igazságszolgáltatással. A mostani jelölés az ellenzék számára tehát egy újabb kampányígéret megszegését jelenti a szocialisták részéről.

A kedélyeket tovább borzolja, hogy Harlem Désir az SOS Rasszizmus elnökeként a rasszizmusellenességből egyfajta diktatórikus ideológiát faragott, melyet a szocialisták elsősorban a baloldal ellenfeleinek a lejáratására, illetve morális megsemmisítésére használnak fel. A legtöbb ellenzéki elemző most attól tart, hogy ez a gyakrolat Désir megválasztását követően tovább fokozódik majd, egyebek mellett azzal a céllal, hogy a gazdasági problémákról a lakosság figyelmét eltereljék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×