eur:
389.49
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meglepő vallomást tett Putyin

Meglepő vallomást hallhatott Vlagyimir Putyintól egy ellenzéki újságíró. Az orosz elnök elismerte, hogy több látványos fényképét és videofelvételét gondosan előkészítették. Például nem bukkant csak úgy rá a tenger mélyén antik amfórákra és arról is tudott, hogy vadállatokat fogtak be neki, mielőtt azokkal az erdőben összefutott.

A láthatóan kalandvágyó Vlagyimir Putyin legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy motoros mikrorepülővel próbálta terelgetni a fogságban nevelt és szabadon engedett szibériai darvakat. Most bevallotta, hogy a látványos videók nem spontán felvételek voltak - viszont, azzal védekezett, hogy az emberek így kedvet kaphanak a történelem és a környezetvédelmi témák tanulmányozásához.

Putyin erről nem másnak, mint az ellenzéki Mása Gesszen újságírónak beszélt, akit kitették az állásából, mert nem volt hajlandó tudósítani az elnök vezérdarús mutatványáról.

Gesszen egészen idáig a világ egyik legrégibb ismeretterjesztő magazinja, a Vokrug Szvéta - a Világ körül szerkesztője volt.

A szerkesztő korábban élesen kritikus hangvételű könyvet írt az elnökről - aki meglepetésére felhívta és sajnálkozását fejezte ki, amiért miatta kirúgták. Putyin még meg is hívta a Kremlbe, ahol beismerte, hogy egy sor píár-felvételt előre megrendeztek neki. Előtte azonban az elnöki hivatalba biciklivel érkező Gesszent pár óráig várakoztatták, kerékpárját pedig egy trolibusz megállóban kellett hagynia.

"Igen, az én ötletem volt a hópárduc és tudom, hogy előre elfogták. De a lényeg az volt, hogy rávilágítsunk a problémára. Ez volt a görög amfórákkal is. Persze, hogy odatették őket" - mondta arról a videóról, amelyen rövid búvárkodás után antik amfórákat talált a Fekete-tenger mélyén.

Az elnök - még kormányfőként, tavaly márciusban akadt össze Szibériában egy hópárduccal. Az állatot valójában 150 kilométerrel távolabb fogták be és egy hétig fogságban tartották. Állatvédők szerint meg is sérült, amikor megpróbált megszökni.

Gesszen a találkozóról a Dozsgy tévének mesélve azt mondta: azért nem küldött riportert a darvakkal való szárnyalásra, mert szerinte Putyin korábbi "vadvédelmi akciói" során a habarovszki állatkertből vittek a vadonba egy tigrist az elnöknek, más állatokat pedig elkábítottak. Putyin most felajánlotta neki, hogy visszakaphatja szerkesztői állását, de Gesszen ezt elutasította - mint mondta, nem tud olyan lapnál dolgozni, ahol az elnök nevezi a főszerkesztőt.

Putyin sajtófőnöke, Dmitrij Peszkov azonban közölte: nem igaz, hogy az elnök dönt a lap szakmai vezetőjéről. Gesszen orosz-amerikai kettős állampolgár és mind a két nyelven publikáló újságíró, Az arc nélküli ember: Vlagyimir Putyin váratlan felemelkedése című angolul és más nyelveken megjelent - de Oroszországban ki nem adott - könyv szerzője - szerinte Putyin eddig nem tudott a könyvről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×