INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Olasz össztűz Németországra

Infostart / InfoRádió
Miközben a német kancellár a dél-tiroli Alpokban nyaralt, az olasz média egyre otrombább cikkekben támadta a berlini kormányt. Miután a német pártok vezetői elutasították az olasz kormányfő kívánságát, hogy a pénzügyi válság leküzdésére irányuló döntésekbe ne nagyon vonják be a parlamentet, kiváltképpen a korábbi olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi médiabirodalmának újságai zúdítanak össztüzet Berlinre.

Berlinben eddig nem kommentálták hivatalosan a milánói Il Giornale című napilap címoldalán közölt fényképes cikket, amely a náci korszakra emlékeztetve, a negyedik birodalmat emlegeti, és Angela Merkelt a jellegzetes hitleri üdvözléssel ábrázolja. Egy másik lap, az Il Tempo pedig sommásan megállapítja, hogy "Németországban mélyen gyökerezik az Európa feletti hegemónia iránti vágy".

Mindebből a római Il Messagiero azt a következtetést vonja le, hogy a két ország között már régóta nem volt akkora a feszültség, mint most. A lap szerint az Európai Unióban gazdasági szempontból Németország a legerősebb állam, amely - már egoizmussal határos - döntéseit rákényszeríti a súlyos nehézségekkel küzdő országokra, így Olaszországra is, tőlük egyre nagyobb erőfeszítéseket követel, tulajdonképpen nem is tudni, miért.

A Messagiero cikkírójához hasonló véleményt képvisel egy volt miniszter, Renato Brunetta, aki kerek perec kijelentette, hogy a németek nem fogják megfélemlíteni Olaszországot.

A berlini kormányt bíráló kórusba bekapcsolódtak az olasz szociáldemokraták és a baloldali pártok vezetői is.

Mindezzel kapcsolatban nem foglaltak állást német részről, mint ahogy azt sem kommentálták, amikor a nemrég tartott európai labdarúgó bajnokságon a német csapat megverte az olasz válogatottat, és az Il Giornale Angela Merkel fényképét Berlusconi egy, a kancellárra tett útszéli megjegyzésével látta le.

Tény azonban, hogy a berlini politikai élet nyári szünete ellenére, német részről aggodalommal követik Mario Monti olasz miniszterelnök legújabb próbálkozásait, amelyekkel az euróválság kellős közepén frontot akar alakítani a mentési alapot legnagyobb összeggel támogató német kormány ellen.


A címlapról ajánljuk