eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A németek nem a takarékba, hanem az üzletekbe viszik a pénzüket

A végéhez közeledő hónapban lelassult Németországban a munkahelyteremtés. Noha júniusban is csökkent az állásnélküliek száma, az ütem lényegesen elmaradt az elmúlt esztendőkben tapasztalt júniusi visszaeséshez képest. Ennek ellenére a munkanélküliség aránya 6,6 százalék, amit a kormánypártok a választáskor tett ígéret eredményes megvalósításaként értékeltek.

Jelenleg 2,8 millió a német állástalanok száma. Ez közel 100 ezerrel kevesebb, mint májusban volt. Mégis úgy tűnik, mintha a munkanélküliség felszámolására kezdett erőfeszítések megtorpantak volna.

A nürnbergi szövetségi munkaügyi hivatal elnöke a június adatok ismertetésekor elmondta, hogy hónapról-hónapra egyre kevesebb állásnélkülit tudnak hozzásegíteni az elhelyezkedéshez.

Frank-Jürgen Wiese az ország több ipari központjában, így Észak-Rajna-Vesztfáliában, a Szárvidéken és a Rajna-Pfalzban már egyenesen aggasztónak nevezte a helyzetet, mert ezekben a tartományokban ismét emelkedni kezdett a munkanélküliek száma. Utalt arra is, hogy egyes vidékeken már a jól képzett szakemberek iránti kereslet is alábbhagyott.

Némi reménysugárként említette, hogy változatlanul komoly igény mutatkozik fém- és gépipari szakemberek, valamint egészségügyi dolgozók iránt.

A kormánypártok mégis a legújabb munkanélküliségi adatokat is pozitívnak ítélték, míg az ellenzék szerint a pénzügyi válság lassan érezteti hatását Németország foglalkoztatási politikáján is. Ennek ellenére a fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi intézet legfrissebb kimutatása arról tanúskodik, hogy a vásárlói kedv töretlen.

A fogyasztói hangulat indexe júliusra is emelkedést mutat, és arra utal, hogy a németek változatlanul komoly összegeket fordítanak bevásárlásokra. A felmérésből kitűnik azonban az is, hogy a válaszadók zöme tisztában van az euró körüli válságos helyzettel.

Elemzők jórészt erre vezetik vissza, hogy a lakosság széles rétege nem a takarékba, hanem az üzletekbe viszi a pénzét, mert nem bízik a közös valuta tartós vásárlóerejében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×