INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Felséges vendégek ebédeltek Windsorban

Infostart / InfoRádió
Angliában megkezdődtek a II. Erzsébet királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett, heteken keresztül tartó ünnepségek. Pénteken a világ koronás főit hívta meg díszebédre II. Erzsébet, a spanyol királyi pár azonban nem jelent meg, mások részvétele ellen pedig a szabadságjogok aktivistái tiltakoztak.

Nem jött el Windsorba, II. Erzsébet jubileumi díszebédére a spanyol királyné. Férje, János Károly király amúgy sem utazásképes, még lábadozik súlyos műtétje után, ugyanis a múlt hónapban, afrikai elefántvadászaton csípőtörést szenvedett. De a királyné részéről nem ez volt az ebédmeghívás lemondásának az oka, hanem az, hogy Nagy-Britannia változatlanul felségterületének tekinti az 1713-ban megszerzett Gibraltárt, amelynek a hovatartozását Spanyolország vitatja.

A szabadságjogok hívei közben a bahreini uralkodó jelenléte miatt tiltakoznak, mivel az arab országban a karhatalom erőszakkal veri le a demokráciáért tüntetőket. A brit külügyminisztérium szóvivője szerint Bahrein régi barátja és szövetségese Nagy-Britanniának, az ott történteket Anglia helyteleníti, de az uralkodó is kész egyrészt vizsgálatot kezdeményezni az ügyben, másrészt reformokról tárgyalni.

Tüntettek egy másik windsori meghívott, Szváziföld uralkodója ellen is. Londonban élő szváziak a király szálláshelye, a Savoy hotel előtt gyűltek össze, mert szerintük III. Mszuati a tizenhárom feleségével fényűző pompában él, miközben országa 1,2 milliós lakosságának a java része nyomorban tengődik.

Windsorban nemcsak aktív uralkodók jelentek meg, mint például a japán császári pár, valamint a spanyolok kivételével az összes európai király és nagyherceg, hanem olyan, trónjukat vesztettek is, mint a bolgár II. Szimeon, a görög Konsztantin, a román Mihály király és a jugoszláv koronahercegi pár.

Nem volt könnyű meghatározni az ültetési rendet, a brit királyi családtagokat vegyítették az egzotikus meghívott-sereggel, amelyben épp úgy ott volt a belga király vagy a holland királynő, mint Tonga uralkodója, a katari emír vagy Malajzia királya.

A menüről nem adtak ki jelentést, de annyi bizonyos, hogy hétféle vallás étkezési szabályait kellett betartani.


A címlapról ajánljuk