eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bíróság előtt a volt izlandi kormányfő

Hétfőn bíróság elé áll a volt izlandi miniszterelnök, akit azzal vádolnak: nem akadályozta meg az ország legnagyobb bankjának összeomlását. Az izlandi pénzügyi krach világszerte hullámokat vetett és az addig gazdagnak számító országot az IMF-nek kellett megmentenie.

Kis ország, nagy pénzügyi kockázatokkal - ez volt Izland 2008-ban, amikor a pénzügyi válság és a Lehman Brothers összeomlása maga alá temette az izlandi bankokat, amelyeknél még sok brit önkormányzat betétei is bent ragadtak. Az izlandi takarékszámlák ugyanis külföldi ügyfeleknek is csábítóan magas kamatokat kínáltak.

Az Icesave bank összeomlása például több ezer brit és holland ügyfelet érint, aki kártalanításáról a mai napig folyik a vita.

Meglódult az infláció, mélyrepülésbe kezdett a valuta, emberek veszítették el munkájukat és otthonaikat, a McDonald's pedig kivonult az országból.

Sokak szerint ennek az összeomlásnak Geir Haarde akkori miniszterelnök volt a jelképe, és az ex kormányfőnek most egy különleges, az ország történetében első ízben felállt bíróság előtt is felelnie kell. Azzal vádolják, hogy hanyag módon kormányzott és nem akadályozta meg a pénzügyi armageddont.

Haarde sokáig harcolt a jogi eljárás ellen és politikai üldözésnek nevezte a vádakat. Elemzők szerint a volt miniszterelnök megúszhatja a felelősségre vonást, mivel sokan kétlik, hogy egyedül ő meg tudta volna rendszabályozni a túl sokat kockáztató izlandi bankokat. Emellett a különleges bíróságon parlamenti képviselők és nem ügyészek vádolhatják, ami kérdéseket vet fel a testületről.

Maga Haarde a bankokat vádolta a válságért és azt állította: a kormány és a pénzügyi szabályozószervek mindent megtettek a válság elhárításáért és hogy tiszta a lelkiismerete.

Az izlandi társadalom megosztott a kérdésben: a parlament 33-30 arányban szavazott arra, hogy bíróság elé állítsák a volt kormányfőt, a kabinet 3 másik tagja viszont megússza az eljárást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×