eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jól jártak a franciák a német atomstoppal

"Főnyereményt" jelent Franciaország számára, hogy a német kormány tavaly atomerőműveinek leállítása mellett döntött, derül ki egy tanácsadó iroda által készített elemzésből, ennek köszönhetően ugyanis a franciák 2011-ben masszívan exportálhatták az általuk megtermelt elektromos áramot keleti szomszédjukhoz.

Franciaország tavaly kilenc hónap alatt nem kevesebb mint 360 millió euró értékben exportált elektromos áramot a szomszédos Németországba. A francia SAI Conseil nevű tanácsadó iroda által készített elemzés szerint a soron kívüli bevétel annak köszönhető, hogy a fukushimai katasztrófát követően a német kormány tavaly májusban a zöldek nyomására úgy döntött, hogy 2022-re az összes atomerőművét leállítja.

Angela Merkel kormánya első lépésként nyolc nukleáris létesítményt már tavaly kivont a forgalomból, ennek azonban az lett az azonnali következménye, hogy a németek áramimporta szorultak, melyet alapvetően a franciák biztosítottak.

Az SAI Conseil szerint az időnként amúgy szintén áramimpotra szoruló franciák számára a tavaly év végi kifejezetten enyhe tél tette lehetővé, hogy az ország területén működő ötvennyolc atomerőmű által megtermelt áram egy részét Németországba exportálhassák. Az elemzés szerint Franciaország idén is profitálhat a német átalakulás következtében kialakult áramhiányból.

A tanácsadó iroda anyaga első ránézésre egyszerű gazdasági jelentésnek tűnik, a javában zajló elnökválasztási kampányban azonban kifejezetten kínos helyzetbe hozhatja a szocialisták államfőjelöltjét. A legnagyobb ellenzéki párt ugyanis választási megállapodást kötött az Európai Zöld Párttal, melyben vállalták, hogy hatalomra kerülésük esetén 24 francia atomerőművet bezárnak és újabbakat sem építenének.

A kormánypárt és személy szerint Nicolas Sarkozy azóta is erőteljesen bírálja ezt a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy az ellenzék egy olyan iparágat akar tönkretenni, amely jelenleg az ország elektromos áram szükségletének a 78 százalékát biztosítja. A jelenlegi államfő egyenesen azt mondta, a javaslat azért is rendkívül felelőtlen, mert Franciaország nem rendelkezik kőolaj vagy földgáz tartalékokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×