eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Görögországnak még több pénz kell majd

Görögország az eurozóna tagja maradhat, és most elkerüli a csődöt. Az Ecofin döntése a második, 130 milliárd eurós mentőcsomagról azonban több kérdésre nem ad választ. A Financial Times pedig arról ír, hogy akár újabb mentőcsomagra is szükség lesz.

Athén márciusban visszafizetheti most lejáró hiteleit, a görög polgárok azonban nem azt érzik majd a bőrükön, hogy "megmentették" volna őket. Sőt, éveken át sokkal nagyobb nélkülözésben kell majd élniük, mint megszokták, miközben az állam egy sor funkcióját adja fel, vagy alig látja el. Egy fiatal munkavállaló azzal szembesül majd, hogy sokkal kevesebbet keres, mint más európaiak - már, ha lesz munkája.

Emiatt Görögországban folytatódhatnak a tüntetések, és politológusok szerint az is aggasztó, hogy a polgárok éveken át nem látnak majd politikai alternatívákat maguk előtt - azaz azt, hogy választások útján befolyásolhatják sorsukat, amivel súlyosan meggyengül a demokráciába vetett hit. A szigorú takarékoskodási kényszer miatt tekintélyelvűvé válhat a kormányzás - ami sokak szerint már most is az.

Még aggasztóbb, hogy tudja-e tartani Görögország a kitűzött célt, azaz 2020-ra leszorítja-e az adósságát a GDP 120 százalékára - ami még mindig túl magas arány lesz.

Ehhez évente olyan gazdasági növekedést kellene produkálnia, amelyet nehéz elképzelni - derült ki a Financial Times birtokába jutott bizalmas dokumentumból. Az anyagot az úgynevezett Trojka készítette a görög takarékossági program fenntarthatóságáról.

Valójában azonban a program fenntarthatatlanságára tesznek utalásokat a szerzők és arra, hogy nyolc év után az államadósság ugyanolyan szinten állhat majd, mint most, úgy, hogy előtte meg is ugrik. A mostani szigorú feltételek olyan mértékben gyengíthetik a gazdaságot, hogy újabb mentőcsomagra lehet szükség - ennek ismeretében érthető, miért harcolt olyan vehemensen a kedvezményes hitel ellen Németország, Hollandia és Finnország - jegyzi meg az FT.

Még a legoptimistább forgatókönyv szerint is további 50 milliárd eurót kell majd adni Görögországnak az évtized végére. A szerzők szerint egyáltalán nem bizonyos, hogy a görög kormányok le tudják majd szorítani a kiadásokat, mert nagy lesz az ellenállás, és így valójában az országnak nem 130, hanem 245 milliárd euróra lenne szüksége.

További gond lehet, hogy azt követően, hogy a magánbefektetők belementek, pénzüknek csak egy részét kapják vissza, és állami és intézményi szereplők válnak a görögök fő hitelezőivé, a magánbefektetők a program után félnek majd kölcsönözni Görögországnak. Attól tarthatnak majd, hogy ha gondok merülnek fel, akkor először a privilegizált hitelezőket fizetik ki és nekik utána újabb veszteségeket kell lenyelniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×