eur:
393.96
usd:
369.34
bux:
65776.04
2024. április 23. kedd Béla

További lépésekkel erősítené a befektetők bizalmát az eurózóna

Az eurózóna országai a héten további lépéseket tesznek az adósságválság megfékezésére, és további pénzt ajánlanak fel a Nemzetközi Valutaalapnak és a bankoknak, azt követően, hogy az egyik hitelminősítő kételkedve fogadta az EU-csúcson kötött alkut.

Az európai valutaunió pénzügyminiszterei ma telefon-konferenciát tartanak, hogy megállapodjanak azokról a konkrét lépésekről, amelyek visszaszerezhetik a hitelezők bizalmát, és amelyek enyhíthetik az egyes országokra nehezedő kamatterheket.

Az eurózóna vezetői december 9-én állapodtak meg, hogy a nemzeti alkotmányok adósságplafont szabnak majd meg, és ezáltal az országok könnyebben tudják majd visszafizetni a hiteleiket. Mindennek elfogadása azonban egy-két évig is eltarthat, a befektetők pedig most akarnak garanciákat arra, hogy biztonságban van az eurózónában a pénzük.

A hitelminősítők az eurózóna több országát is leminősítéssel fenyegetik, ezért délután négyre tervezett megbeszélés kiemelt témája lesz az IMF tartalékainak növelése, hogy a Valutaalap a hitelezők által bizalmatlanul szemlélt országok segítségére siethessen.

Az európai pénznek azért kell képletesen szólva Amerikába, majd onnan visszavándorolnia a kontinensre, mert Németország ellenzi, hogy az Európai Központi Bank közvetlenül segélyezze az adósságválságba került eurózóna- tagállamokat.

Az IMF tőkéjének növeléséről a legutóbbi EU-csúcson állapodtak meg, ahol 10 napot adtak a részletek kidolgozására. Több ország is elviekben beleegyezett a lépésbe, de nem közölte, hogy mennyivel hajlandó beszállni. Nagy-Britannia megvétózta az Európai Unió alapdokumentuma, a Lisszaboni Szerződés módosítását, amelynek célja az euró fennmaradását elősegítő pénzügyi szabályok szigorítása volt, és London nem vesz részt az IMF-alapok felpumpálásában sem.

A hétfői megbeszélés témája lesz az is, hogyan szavazhatnak a tagállamok az állandó európai mentőalap, a jövőre felálló Európai Stabilitási Mechanizmus működéséréről. Az előzetes megállapodás szerint egyetlen tagállam sem emelhet vétót.

A Fitch hitelminősítő pénteken lehűtötte a reményeket, amikor közölte: kétli, hogy a nagyobb pénzügyi fegyelmet megkövetelő paktum megoldaná az euróválságot, és jelezte, hogy leminősíthet hat eurózóna-tagállamot, köztük Spanyolországot, Olaszországot és az eddigi kiváló adós Franciaországot is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×