INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Ellenzéki tüntetés Moszkva központjában

InfoRádió / MTI
Moszkvában több ezren tüntettek a parlamenti választások során végrehajtott csalások miatt. A tiltakozók egy része a KGB utódja, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB épülete elé vonult, több száz embert őrizetbe vettek.

A Moszkva központjában összegyűlt ellenzékiek szerint az alaposan megcsappant támogatottságú kormánypárt javára meghamisították az orosz parlamenti választások eredményét. Az Egységes Oroszországra adott voksok aránya 50 százalék alá esett, de sokan vannak, akik szerint valójában még kevesebb szavazatot kapott Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök pártja.

Több hónap óta először nemcsak a politikai ellenzék tagjai jelentek meg az előre bejelentett nagygyűlésen - írta a Gazeta.ru portál, amelynek tudósítói 7-8 ezer fősre becsülték a tömeget. A moszkvai rendőrség kétezer tüntetőről beszélt. A legtöbb résztvevő fiatal, vagy középkorú volt, és az interneten keresztül értesült a rendezvényről - tette hozzá a Gazeta. Nem minden érdeklődő tudott beférni a parkba, ahol az ellenzékiek a 19. Századi költő és diplomata, Gribojedov szobránál gyűltek össze. Sokan a járdákon és az utcán várakoztak és forgalmi dugó alakult ki miattuk.


A tömegben megjelent Alekszej Navalnij, korrupció-ellenes blogger, aki azt mondta: nem felejtenek és nem bocsájtanak meg. Õt később letartóztattak. A jobbára fiatal középosztálybeliekből álló felvonulók Vlagyimir Putyin lemondását követelték.

Az orosz Szolidaritás mozgalom egyik vezetője felszólította a tiltakozókat, hogy zászlók és skandálás nélkül vonuljanak az FSZB, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat épülete elé. Bár az egyik odavezető utcát rendőrkordonok zárták el, néhány száz embernek sikerült megkerülnie és a hírhedt volt KGB-központ elé vonulnia. A különleges egységek ekkor kezdték el letartóztatni a tüntetőket. Ilja Barabanov, a New Times című lap főszerkesztője azt mondta, hogy 70 embert ültettek be 3 autóbuszba.

Az Eho Moszkvi hírrádió hajnalban arról tudósított, hogy Navalnijhoz és Ilja Jasin Szolidaritás-vezetőhöz nem engedték be ügyvédeiket. A rádió szerint 300 embert tartóztattak le.

Külföldi megfigyelők bírálták a választások lebonyolítását. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet "gyakori eljárásbeli rendellenességeket és manipulációt emlegetett. Egyes régiókban az eredmények azt sugallták, mintha a szavazásra jogosultak 146 százaléka vett volna részt.


A címlapról ajánljuk