eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Milyen hely az a Mahacskala?

Dzsudzsák Balázs Oroszország egyik legveszélyesebb régiójában folytathatja pályafutását, ha igaz az orosz sajtó által már kész tényként kezelt hír, hogy az Anzsi Mahacskalához igazol. A Kaszpi-tenger partján fekvő Mahacskala, Dagesztán fővárosa tucatnyi nemzetiség otthona, az utóbbi években arról híres, hogy az észak-kaukázusi iszlamista lázadás gócpontja.

A sport.ru orosz portál szerint 11-12, más források szerint 14,5 millió euróért adta el a PSV a magyar válogatott játékost. Az Anzsi Mahacskalát januárban vette meg a Dagesztánban befolyásos milliárdos üzletember, Szulejman Kerimov, aki várhatóan költekezésbe kezd a nyáron. Egyelőre azonban a csapatkapitányi karszalagot viselő brazil legenda, Roberto Carlos mellett Dzsudzsák a legnagyobb sztár a klubban.

Mahacskala az észak-kaukázusi iszlamista lázadás gócpontja, ahol egymást érik az erőszakos akciók és merényletek. De még az erőszakhoz hozzászokott helyieket is sokkolta, hogy kedden megöltek a városban egy mérsékelt iszlamista professzort.

A 48 éves Makszud Szadikovot unokaöccsével együtt a háza kertjében lőtték agyon, mert bírálta az iszlám radikálisokat. Szadikov egy vallási és világi oktatással foglalkozó főiskolát vezetett, és a konzervatív vahabita irányzat szakértőjének számított. Egy tavalyi interjúban élesen bírálta a radikálisokat, akikről azt mondta: "ha nem úgy hiszel, mint ők, akkor géppisztolyt szegeznek a fejedhez és megölnek".

Dagesztánból indult el a tavaly márciusi moszkvai metrórobbantásokat elkövető és sokak által mártírként tisztelt két "fekete özvegy" is. A helyi lakosok elkeseredését és a fiatalok radikalizálódását az egész társadalmat átható korrupció tüzeli. Hét ezer euróért lehet bejutni a helyi rendőr akadémiára, ami azért jó befektetés, mert a rendőrök ennek sokszorosát szedhetik be karrierjük során a lakosoktól, akiket, ha akarnak, koholt vádak alapján rács mögé juttathatnak.

A rendőrök és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB viselkedésének tükrében nem csoda, ha a helyiek jelentős része megérti a fegyveres erők ellen fellépő szélsőségeseket - jegyezte meg a brit Independent. A radikálisok sem minden esetben lángoló lelkű forradalmárok: gyakorlatilag bérgyilkosságokra is kaphatók - utal rá a lap.

Az Anzsi tulajdonosa, Szulejman Kerimov közben nemcsak a klub révén szerepel a hírekben. Nafta Moscow nevű befektetési cége most éppen arra készül, hogy 15 milliárd dollárért átvegye egy fehérorosz műtrágyagyártó cég irányítását.

A Forbes magazin a 40 éves befektetőt a világ 72. leggazdagabb emberének tartja. Nevéhez fűződik az utóbbi idők egyik leghíresebb autóbalesete: Nizzában karambolozott Ferrarijával és súlyos égési sérüléseket szenvedett. A költekezés mellett Kerimov aktívan jótékonykodik és több százmillió eurót költött már ilyen célokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×