eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az FBI nyomoz a Google elleni hackertámadások ügyében

Az FBI nyomozást kezd az állítólagosan Kínából kiinduló hackertámadások ügyében. A Google szerint kínai hackerek több száz felhasználó, köztük magas rangú kormányalkalmazottak, aktivisták és újságírók postafiókjait törték fel.

Maga Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közölte, hogy az FBI nyomozást indít annak kiderítésére, valóban Kínából indultak-e ki a Google e-mail szolgáltatását használók elleni online támadások. Clinton "nagyon komolynak" nevezte a vádakat.

Az Obama-kormányzatot felzaklatták a támadások, melyek célja az volt, hogy jelszavakat lopjanak el, és ezzel megfigyelés alatt tartsák vezető amerikai kormányilletékesek, kínai politikai aktivisták, újságírók és katonák postafiókjait.

Már másodszorra fordul elő, hogy a Google Kínára mutogat állítólagos internetes kalózkodás miatt. Tavaly a Google szerint szintén Kínában tartózkodó személyek próbáltak behatolni hálózatába. A vád nyomán a Google feladta az együttműködést a kínai kormánnyal, és nem volt hajlandó eleget tenni Pekingnek a cenzúráról szóló erőírásainak.

Peking közleménnyel válaszolt a mostani vádakra, amely szerint "elítéli az internetet és a számítógépes hálózatokat károsító támadásokat, és azokat a törvény eszközeivel üldözi".

"Kína maga is a hackerek áldozata" - ismételte meg a korábban már hangoztatott nézetet a külügyi szóvivő. "A semmiből vették elő azt az állítást, hogy Kína támogatja a hackereket" - tette hozzá. Az Új Kína hírügynökség is a Google-t hibáztatta, és megkérdőjelezte annak szavahihetőségét.

A legutóbbi hackertámadás nem volt nagyon bonyolult, inkább a felhasználók becsapására épült. Szokatlan módon a Google kiadta, hogy hány esetben, honnan és kik ellen hajtottak végre támadást. A célszemélyeknek egy "Amerikai-Kínai közös nyilatkozattervezet" című áldokumentumot küldtek.

Amikor ki akarták nyitni az üzenetet, egy a Google-t idéző oldalra kerültek. Amikor itt megadták jelszavukat, a hackerek hozzá tudtak férni a számlájukhoz. A Google szerint a támadás a keleti-kínai Csinanból indult ki, ahol a kínai hadsereg egyik parancsnoki központja is található.

A Reuters szerint, még ha ki is derítik az amerikai nyomozók, hogy kik jutottak hozzá s számlákhoz, akkor is szinte lehetetlen lesz bíróság elé állítani őket. Kína és az Egyesült Államok között ugyanis nincs kiadatási szerződés. Egyes szakértők szerint a hackerek hónapokon keresztül figyelmezhették áldozataik levelezését. A héten kiderült az is, hogy, hogy Washington háborús támadásnak fogja minősíteni a hackertámadásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×