eur:
389.15
usd:
361.32
bux:
68450.8
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Munkaügyi reform nélkül nincs bizalom

A spanyol gazdaság stagnálása és a 21 százalékos munkanélküliség miatt a piacok attól tartanak, hogy Spanyolország lesz a következő az eurózóna országai közül, amelyik pénzügyi segélyre szorul majd. A bizalom csak akkor erősödhet meg, ha a kormány véghez viszi a munkaügyi reformot.

A spanyol városok terein hetek óta táboroznak a súlyos gazdasági helyzet miatt tiltakozó fiatalok, a szocialista spanyol kormány pedig azt próbálja kitalálni: hogyan valósítsa meg a reformot, amely lökést adhat a gazdaságnak, és hosszútávon csökkentheti a most 21 százalékos munkanélküliséget.

Az Európai Központi Banknál is attól tartanak, hogy bár a spanyol parlament tavaly elfogadta a munkaerőpiaci reformot, mégsem tudják bevezetni annak utolsó elemeit, például a kollektív szerződések tárgyalásának módját. Elemzők szerint a jelenlegi törvények miatt különösen magas a fiatalkorúak körében a munkanélküliség.

Nem ritkaság, hogy diplomás fiatalok több ezer önéletrajz kiküldése után sem kapnak állásajánlatot, és még a gyorséttermekben is nehezen tudnak csak elhelyezkedni. Vannak, akik kommunákban élnek, vannak, akik a szüleiknél maradnak.

A tüntetők, vagy ahogy magukat nevezik, "a dühösek", több nagyváros főterét megszállták, és általában a gazdasági helyzet és nem egyes pártok ellen tiltakoznak. A politikusok és üzletemberek egy része füvezős, "koszos hippiknek" hívja őket, pedig egy sor képzett fiatal szakember van a soraikban, akik Barcelonában pénteken, és a szombati Bajnokok Ligája döntő után is összecsaptak a rendőrökkel.

A kormányzó szocialisták egy hete súlyos vereséget szenvedtek el a helyhatósági választásokon. Most úgy próbálják menteni a menthetőt, hogy José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök gyakorlatilag félreáll, és helyettese, a Alfredo Perez Rubalcaba belügyminiszter lesz a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a következő választásokon. Õt egyszerre tartják ügyes stratégának és autoriter vezetőnek. Karácsonykor például fegyveres katonákat vezényelt a repülőterekre, hogy a tüntetésekkel fenyegetőző légi irányítókat munkájuk elvégzésére kényszerítse.

Emellett sikeres kampányt folytatott az Eta baszk terrorcsoport ellen, ami sok választó számára szimpatikussá teheti. Kommentátorok szerint azonban a tíz hónap múlva tartandó választásokon a válságban magát lejárató baloldal után a konzervatív Néppárt visszatérhet a hatalomba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Leszúrt a forint

Leszúrt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×