eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Belgiumban is büntetik a burkát viselő nőket

Franciaország után Belgiumban is tilos az egész testet és arcot eltakaró burka viselése. Az erről szóló törvényt csütörtökön fogadta el a belga parlament meglepően nagy többséggel és egyetértésben. A képviselők azt hangsúlyozták, hogy a kifogásolt ruhadarab nem a vallásosságot, hanem a nők alávetettségét jelképezi.

A kezdeményezést illetően valójában Belgium számít az első olyan európai országnak, ahol az iszlám radikálisabb irányzatait követő muzulmán nők egész testét és arcát eltakaró ruhadarab betiltása felmerült. A belga képviselők tavaly márciusban fogalmazták meg először az ezzel kapcsolatos tiltó törvényt, ám a jogszabály végleges elfogadását az immár több mint egy éve tartó kormányválság elsodorta.

A törvény megszavazása csütörtökön került ismét napirendre, és azt a képviselők ezúttal az oly fontos nemzetiségi hovatartozástól függetlenül egy ellenszavazat és két tartózkodás mellett elfogadták.

A jogszabály szerint a jövőben 15-től 25 euróig, azaz négyezertől hatezerötszáz forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a nő, aki nyilvános helyen eltakarja az arcát, de súlyosabbnak ítélt esetben egytől hét napig terjedő börtönbüntetés is kiszabható rájuk.

A belga képviselők a szavazás során biztonsági érveket is felhoztak a törvény mellett, mondván, az eltakart arcú személyek veszélyt jelenthetnek a közösségre, ám a legtöbben a nők méltóságának a védelmét látják az intézkedésben.

A végeredmény azonban a francia burka-törvényhez képest meglehetősen laposnak és egyoldalúnak nevezhető, legnagyobb hibája ugyanis az, hogy kizárólag a tiltott ruhadarab viselésén ért nőket bünteti, azokat nem, akik esetleg a fátyol viselésére kényszerítik őket.

A francia törvény szelleme ennek éppen az ellenkezője: deklaráltan a nőket akarja "felszabadítani", ezért a kényszerítőket akár egy év börtön és 30 ezer eurós, azaz közel nyolcmillió forintos pénzbüntetésre ítélhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×