eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Visszaszámolnak a britek: közeledik a nagy pillanat

London lázasan készülődik Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjére. Már a péntekre virradó éjjelen lezárják a forgalom elől az esküvői menet útvonalát, hogy az utcaseprők makulátlanra tisztogathassanak minden négyzetcentimétert.

Bizonyára biztonsági oka is van a forgalomkorlátozásnak, hiszen fenyegetik London nagy ünnepi eseményét anarchisták és ír terroristák egyaránt. Több mint ötezer rendőr vigyáz majd a biztonságra, sokan civil ruhásban vegyülnek majd a tömegbe, s még az ifjú párt vivő díszhintó frakkos kocsisai közül is rendőr lesz az egyik, revolverrel a zsebében. A férfi arra is készen áll, hogy a hintóban ülők elé ugorjon, testével fedezve őket.

Ami ellen semmi sem véd, az az időjárás szeszélye. Péntekre változó időt jeleznek a meteorológusok, még viharosan lezúduló záporeső, zivatar is lehetséges. Ez esetben az 1902-ben készült, Landau típusú, négylovas hintó helyett zárt üveghintón hajtat Vilmos és Kate, már mint férj és feleség, a Buckingham-palotába, II. Erzsébet királynő hatszáz személyes pezsgős fogadására.

Az ünnepség részeként magyar idő szerint fél háromkor az ifjú pár a szülők, a legközelebbi rokonok, a nyoszolyólányok és a vőfély, azaz Harry herceg kíséretében, megjelenik palota erkélyén, és az épület előtti téren tolongó tömeg, továbbá a több százmillió tévénéző örömére csókot vált.

A téren és az útvonal mentén nehéz lesz helyet kapni, néhányan már szerdán letáboroztak ott, hálózsákkal felszerelve, közöttük egy hetvenkét éves néni.

Az esküvői szertartásra szétküldött meghívások vitát váltottak ki politikai körökben, különösen az a tény, hogy a királyi ceremóniamester mellőzte a két volt szocialista kormányfőt, Tony Blairt és Gordon Brownt, míg a két konzervatív ex-miniszterelnök, Thatcher bárónő és Sir John Major meghívót kapott.

De Vilmos herceg nem trónörökös, csak második számú várományosa a királyi koronának, tehát nem köti olyan szoros etikett, mint amilyen apja, Károly herceg és Diana Spencer esküvőjén volt érvényes. Így tanúja lehet a boldogító igen kimondásának a labdarúgó David Beckham, a popénekes Sir Elton John, Madonna volt férje, Guy Ritchie filmrendező, és Kate Middleton kokainkedvelő, tetovált karú nagybátyja, a család fekete báránya is.

A hivatalos magyarázat szerint John Major és a gyenge egészségi állapota miatt úgyis távolmaradó Thatcher bárónő kivételezett meghívását az indokolja, hogy tagjai a térdszalagrendnek.

Nyolcezer külföldi újságíró számol majd be az eseményről, közöttük természetesen az InfoRádió tudósítója, Sárközi Mátyás is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×