eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Észak-Korea az élelem helyett az atomfegyvert választotta

Észak-Korea "borotvaélen táncol, sürgős élelmiszersegélyre van szüksége hat millió embernek" - állítják a segélyügynökségek. A sztálinista módon irányított ország általában nem hajlandó elismerni az éhezést és az utóbbi napokban még pénzadományt is küldött a japán földrengés túlélőinek. Az ügynökségek szerint azonban súlyos a helyzet.

Észak-Korea vezetése örül annak, hogy megtartotta atomfegyvereit, mert így elkerülte Moammer Kadhafi sorsát - derült ki a rezsim képviselőinek megjegyzéseiből. Ami azonban az ő túlélésüket biztosította, az nem jó a népnek - az elszigeteltség ára ugyanis az, hogy a külvilág nem segít Észak-Koreának úgy, ahogyan tudna.

Nemzetközi segélyügynökségek szerint pedig most nagyon fontos lenne a szolidaritás, mert hatmillió embert fenyeget éhezés.

A Save the Children (Mentsük meg a gyerekeket), az ír Concern Worldwide, a belga Handicap International, a francia Triangle Generation Humanitaire és svájci kormány segélyügynöksége is azt mondja, hogy a rossz idő, a haszonállatok körében elterjedt betegségek és a megdrágult üzemanyag megnehezíti az élelmiszerimportot. Az ügynökségek "krónikusan alultáplált" emberek tömegeiről beszélnek, akiket most még meg lehet menteni, és ezért adakozásra sürgetnek.

Néhány nappal ezelőtt az ENSZ Világélelmezési alapja fogalmazta meg azt a véleményt, hogy Észak-Koreában élelmiszerválság alakulhat ki. A svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség ország-igazgatója, Katharina Zellweger azt mondta: a donorok elfordulhattak Észak-Koreától, mert mindent átsző a politika és megfeledkeznek a humanitárius ügyekről - idézi a Guardian.

Az ügynökségek szerint különösen az anyák és gyerekeik, az idősek és a betegek vannak veszélyben a sztálinista módon irányított országban.

Az 1990-es években több százezer embert ölt meg az éhezés, és azóta Észak-Korea nagyban függ az élelmiszersegélyektől. A délen történt kormányváltással azonban leállt a déliek "napfény-politikája". Kialakult egy ördögi kör: Dél-Korea és más országok sem adakoznak szívesen az északiak atom- és rakétatesztjei és katonai provokációi miatt, ami még harciasabbá teszi az északi rezsimet.

Több elemző is a katasztrofális észak-koreai valutareformot okolja a gondokért, és egyes megfigyelők azt is felvetették: Phenjan felhalmozza az élelmiszert, mert korábban bejelentette: 2012-re "erős és gazdag országgá" válik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×