eur:
400.81
usd:
366.41
bux:
74213.32
2024. október 11. péntek Brigitta

Betehet a német atomiparnak a japán katasztrófa

A fukusimai atomkatasztrófa és a németországi Zöldpárt ezzel összefüggésben álló németországi előretörése komoly fenyegetést jelent azoknak a cégeknek, amelyek a nukleáris energia békés célú felhasználására szakosodtak. Nem csak a Siemens vagy az Evonik felett tornyosulnak a viharfelhők, hanem a beszállító vállalatok felett is.

Az atomerőművi energiatermelés hosszú időn át jövedelmező üzletnek bizonyult: nemzetközi konszernek, mint például a müncheni Siemens, milliárdos bevételre tettek szert, amelyben kulcsfontosságú szerepet játszottak a beszállító cégek is.

Becslések szerint legalább kétszázezer embernek biztosít munkalehetőséget az atomerőművekhez szükséges berendezések gyártása, a német termékek pedig világszerte komoly elismertségnek örvendenek, és keresettségük eddig biztosított volt. A Zöldpárt előretörése nyomán azonban úgy tűnik, hogy az iparág napjai meg vannak számlálva.

Angela Merkel kancellár nemrég három hónapos moratóriumot emlegetett az atomerőművek üzemeltetésével kapcsolatban, de számos jel utal arra, hogy a bejelentést követően leállított legrégebbi reaktorokat végleg bezárják, újak építése pedig kizártnak tűnik.

Az energiakérdésekre szakosodott Arthur D. Little nemzetközi tanácsadó cég szerint - amely jelentését azután adta közre, hogy a Zöldpárt a két német a Baden-Württenberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományban is történelmi győzelmet aratott a választásokon - nyolcezer német kis- és közepes vállalkozást fenyeget a belföldi megrendelések elmaradása, ami a legjobb esetben is súlyos bevételcsökkenést von maga után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×