eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nehezen küzdenek meg a korai hóval a britek

Sarki légtömegek hatoltak be Nagy-Britannia fölé: Skócia, Észak-Írország és Északkelet-Anglia már hótakaró alatt fagyoskodik, London keddre várja a havat és az azzal járó szokásos közlekedési zavarokat.

A The Times hasábjain néhány napja levél jelent meg egy angol olvasótól, aki felvetette a kérdést: miért okoz a hóesés minden alkalommal súlyos közlekedési zavarokat és áramkimaradást, hiszen például Budapesten a nagy hó okozta problémákat gyorsan megoldják.

Idén januárban is komoly havazások voltak Anglia-szerte, és akkor kiderült, hogy nincs elég só az utak jégtelenítésére. Õsszel aztán feltöltötték a sóraktárakat, de a hóviharokkal és a kemény hideggel nehezen birkóznak meg a szigetország azon részein, ahol helyenként harminc centiméternyi hó esett.

Tizenhét éve nem jött ilyen korán a havazás. Gépkocsik tízezrei akadnak el, hiszen Nagy-Britanniában ismeretlen fogalom a téli gumi vagy a hólánc, s az utakat rendszertelenül takarítják vagy szórják fel. Az autósok bőgetik a motort, a kerekek egyhelyben forognak a jégen, az akkumulátor kimerül, telefonon hívják a két nagy autóklub valamelyikének a mentőit. Sok a baleset, a tükörjégen megpördülve árokba fordulnak, oszlopnak ütköznek a kocsik.

A hólepte országrészekben máris fennakadások vannak a légi forgalomban, elmaradt a newcastle-i lóverseny, labdarúgó-mérkőzéseket kellett elhalasztani.

Sok a csőrepedés, a vízművek cipőre húzható posztópapucsokkal látta el a szerelőt, mondván: "Ha kimegy a szerelőnk, gyakran a földre fagyott jégen kell dolgoznia. Munka közben nem piruettezhet ott, mint egy jégtáncos."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×