eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A Közel-Keletre készül az orosz haditengerészet

Oroszország külföldi haditengerészeti támaszpontok építésével akarja növelni nemzetközi befolyását. A Szovjetunió összeomlása után a pénztelenséggel járó átmeneti időszakban az orosz flotta visszaszorult hazai támaszpontjaira, most viszont a Közel-Keleten akar létrehozni bázisokat.

A '70-es és '80-as években tucatnyi külföldi támaszpontja volt a szovjet hadihajóknak az amerikai kontinensen, Afrikában és Délkelet-Ázsiában. A Szovjetunió eltűnését követő gazdasági válság, az üzemanyag- és pénzhiány nyomán azonban megnyirbálták a haditengerészet költségvetését.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök most arra utalt, hogy Moszkva ismét külföldi támaszpontokat akar létrehozni. Az elnöknek egy magas rangú katonai vezetőkkel folytatott, a tévében közvetített találkozó során tették fel - valószínűleg nem véletlenül - a kérdést. Az válaszolta, "nem akarja rejtegetni, hogy vannak ilyen elképzelések", de nem óhajtotta megnevezni azokat az országokat, ahol támaszpontokat kaphatna az orosz flotta.

Az ITAR-TASSZ hírügynökség tavaly arról számolt be, hogy Moszkva Líbiában, Jemen és Szíriában kaphat tengeri bázisokat. A szíriai Tartúsz kikötőjében az oroszok már használhatnak egy utánpótlási és karbantartási telephelyet, és ezt elképzelések szerint 2012-re kibővítik.

Egy szíriai bázist légvédelmi rakétákkal és megfigyelőrendszerekkel védenének, amely gyengítené a szomszédos Izrael katonai potenciálját. A szíriaiak még a szovjet időkből többmilliárd dollárral tartoztak Moszkvának, amely hajlandó volt leírni az adósságot.

A külföldi katonai bázisok azért is fontosak, mert lehetőséget adnak a regionális konfliktusokba való beavatkozásra. Amikor 2008-ban Grúzia megpróbálta visszafoglalni a szakadár Észak-Oszétiát, az orosz bevonulás melletti egyik érv a békefenntartóit ért grúz támadás volt.

Azt követően, hogy 2002-ben az orosz flotta otthagyta kubai és vietnami bázisait, papíron egyetlen nagy külföldi bázisa az ukrajnai Szevasztopol kikötője maradt. Vlagyimir Putyin korábbi elnök azonban eltökélte, hogy növeli országa nemzetközi befolyását, és 2007-től az orosz haditengerészet is járőrözik a Földközi-tenger nemzetközi vizein, amelyet korábban a "NATO tavaként" emlegettek, és ahol az amerikai 6. flotta volt az úr. 2008-ban az orosz haditengerészet az Atlanti-óceán északi részén küldött több hajót expedíciós útra. Orosz hadihajók látogattak el Kubába, Venezuelába és Nicaraguába is.

Az új bázisok építését sejtető Medvegyev ugyanakkor elismerte: nem az orosz elnök dönt arról, hogy lehetnek-e külföldön tengerészeti támaszpontok, ehhez szükség van a külföldi partnerek egyetértésére. Moszkva az Egyesült Államokat rendszeresen bíráló Venezuelával és a Washington által barátságtalan államnak tartott Szíriával is jó kapcsolatokat épített ki. Nyugati katonai elemzők szerint néhány ezer orosz katonai tanácsadó dolgozik a közel-keleti államban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×