eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nagyon ráijesztett a világra Észak-Korea

Provokatívnak, de nem meglepőnek nevezte az amerikai elnök különmegbízottja, hogy Észak-Korea új és modern nukleáris telephelyet hozott létre, amellyel a korábbinál pusztítóbb atomfegyverhez juthat. A kommunista állam képviselői a múlt héten mutatták be az üzemet egy amerikai tudósnak.

Észak-Korea ismét ráijesztett szomszédaira és világra is, amikor egy modern urándúsító üzemet mutatott be egy amerikai tudósnak. Az északiak szerint kétezer centrifuga dúsítja a hasadóanyagot, ami azt jelenti, hogy további atomfegyvereket tud létrehozni.

Siegfried Hecker, a Stanford Egyetem professzora azt mondta: sokkolta az új telephely, ahol többszáz centrifugát látott. A dúsító üzemet egy elavult üzemanyagtelep helyén hozták létre, és a berendezéseket elmondása szerint egy ultramodern irányítóteremből vezérelték. Tavaly áprilisban, amikor legutóbb nemzetközi ellenőrök és amerikaiak látogattak Észak-Koreába, a dúsító még nem létezett.

Az, hogy az elszegényedett ország ezt ilyen gyorsan megépítette, arra utal, hogy külföldi segítséget vett igénybe, és ki tudta játszani az ENSZ-szankciókat. A nemzetközi büntetőintézkedéseket azért vezették be, mert Észak-Korea később megtagadta azt, hogy együttműködjön a külföldi ellenőrökkel.

Hecker professzor és más tudósok most a helyszínen járva arról is meggyőződtek, hogy Észak-Korea új atomreaktort épít egy olyan helyszínen, ahol korábban egyet már leszerelt - ez akkor történt, amikor még együttműködött a külvilággal. A reaktort úgymond polgári célokra, azaz áramtermelésre használhatják, Hecker professzor azonban azt mondta: kételkedik abban, hogy valóban be is fejezik.

Ebben az esetben az urándúsítás egyetlen célja az, hogy fegyvereket hozzanak létre. Atomfegyverhez kétféle úton lehet hozzájutni: Észak-Korea korábban a már leállított jongbjoni reaktorban előállított plutóniumból hozta létre eddigi bombáit.

Azt követően, hogy napvilágra került az információ, Barack Obama amerikai elnök Dél-Koreába küldte különmegbízottját, Stephen Bosworth-öt, aki "elkeserítő és provokatív lépésnek" nevezte az urándúsító telep létrehozását. "Nincs válság, már egy ideje tudunk róla, hogy Észak-Korea urándúsítással akart próbálkozni" - mondta.

Amerikai katonai vezetők szerint a lépéssel a világtól elzárkózott ország gyorsabban tud működőképes nukleáris fegyverekhez jutni. A dél-koreai védelmi miniszter hétfőn azt mondta: tárgyalni fog az amerikaiakkal arról, hogy azok ismét atomfegyvereket telepítsenek-e az országba.

Elemzők most azt találgatják, hogy vajon Észak-Korea az eddig rejtegetett urándúsító teleppel tárgyalási pozícióját akarja-e csak erősíteni, ha újrakezdődnek a megbeszélések. A fenyegetéssel ugyanis nagyobb engedményeket csikarhat ki például az Egyesült Államoktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×