eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Sarkozy megjavította Sarkozyt"

Közel másfél órás tévéinterjúban magyarázta el honfitársainak a kormány átalakításának értelmét a francia államfő. Nicolas Sarkozy azt mondta: a változással új szakasz kezdetét akarta jelezni, de a korábbi miniszterelnök, illetve a kormány több tagjának a megtartásával a folytonosságra és a stabilitásra törekedett.

A régi-új kormányfő személyét illetően Nicolas Sarkozy azt mondta, hogy évek óta teljes köztük az egyetértés, és François Fillont a lehető legjobb választásnak tartja. Ha csak nem jön közbe váratlan esemény, ezzel a kormánnyal fogja befejezni a jelenlegi elnöki ciklusát - tette hozzá.

Az államfő egyben cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint máris megkezdte volna a 2012-es elnökválasztásra való felkészülést. "Ha így lenne, ejteném a bonyolult problémákat" - mondta Sarkozy, utalva arra, hogy 2011-ben átfogó adóreformot fognak végrehajtani, amelynek keretében várhatóan megszüntetnek egy sor adókedvezményt, ezzel párhuzamosan pedig eltörlik a leggazdagabbakat sújtó vagyonadót is.

A bevándorlással kapcsolatosan Nicolas Sarkozy hangsúlyozta: megszűnt ugyan a témát eddig kezelő nemzeti identitás minisztériuma, mivel az számos félreértésre adott okot, de a jelenséget továbbra is erőteljesen szabályozni fogják, mert az ellenőrizetlen migráció szerinte az idegengyűlöletet erősíti. Az államfő egyben XVI. Benedek pápát idézte, akinél októberben tett látogatást, és aki azt mondta neki, hogy az idegeneket be kell fogadni, de ez utóbbiaknak tiszteletben kell tartaniuk a fogadó ország kultúráját, törvényeit és hagyományait.

A világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő szervezet, a G20-ak soros elnökeként Sarkozy a következő egy évben a nemzetközi pénzügyi rendszer megreformálásán akar munkálkodni, hogy ezzel véget vessenek a nemzeti valuták között világszerte zajló árfolyamháborúnak. Emellett a nemzetközi pénzügyi tranzakciók megadóztatását is kilátásba helyezte, hangsúlyozva, hogy a befolyt pénzt az afrikai országok gazdaságainak finanszírozására fordítják majd. Harmadik fontos teendőnek a nyersanyag-, különösen a mezőgazdasági termékek világpiaci árainak a radikális szabályozását nevezte, elfogadhatatlannak tartva, hogy azokkal spekulálni lehessen.

A szerdai elemzések szerint az államfő az interjúval nemcsak terveiről akart beszélni, hanem szemmel láthatóan azt is jelezni kívánta, hogy maga is megváltozott. A három éve hiperaktív, mindenbe beleszóló, mindenkit kioktató köztársasági elnök visszafogottabb, szerényebb, emberibb képet mutatott magáról - állapítja meg több kommentátor, a baloldali Libération című napilap pedig szerdai számának nyitóoldalát egyenesen a "Sarkozy megjavította Sarkozyt" címmel indítja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×