eur:
389.72
usd:
363.66
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felháborodtak a brit kormány privatizációs tervein

A súlyos eladósodással küzdő brit kormány legújabb lépéseként egyrészt az állami erdőbirtok egy részének, másrészt a postai szolgáltatás központi irányításának privatizálását tervezi.

Mind az erdők, mind a posta privatizálásának terve ellenkezést váltott ki Nagy-Britanniában. A környezetvédők attól tartanak, hogy az erdőket megvásárló magánvállalkozók nemcsak fakitermeléssel fognak foglalkozni, hanem - amennyiben ezt jövedelmezőbbnek látják - tönkreteszik vagy éppenséggel irtani kezdik az erdőségeket, hogy üdülőtelepeket létesítsenek, golfpályákat építsenek.

Arról is szó van, hogy a jelenleg veszteségesen működő és állami szubvencióra szoruló brit királyi postaszolgálat központi irányítószervét is privatizálnák, az állam csak a postahivatalokat tartaná meg köztulajdonban.

A brit posta az utóbbi években mindent megpróbált, hogy működését nyereségessé tegye. Kis postahivatalok százait szüntette meg, olyanokat is, amelyek egy-egy vidéki fűszerüzletben vagy trafikban működtek. A nagyarányú elbocsátások mellett műszaki fejlesztésekbe kezdtek - például a küldemények szortírozását teljesen gépesítették -, amelyek még több munkaerő leépítését tették lehetővé. A napi kétszeri kézbesítés már rég megszűnt.

Most a főposta privatizálásának a terve vetődött fel, ami öt év alatt ötezer alkalmazott elbocsátását foglalná magába. Emiatt hétfőn arról döntött a postás szakszervezet, hogy november elején megszavaztatja 8.500 tagját arról, hogy a postások lépjenek-e harminc éve először tiltakozó sztrájkba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×